Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Angliában is lesznek női püspökök?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kinevezte első női püspökét az írországi anglikán egyház. A pénteki bejelentés elemzők szerint fokozza majd a nyomást az anglikán közösség más, az ilyen lépéstől egyelőre vonakodó egyházaira.

A kétgyermekes Pat Storey tiszteletest az - Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországot is magában foglaló - írországi anglikán egyház Meath és Kildare egyházmegyéjének püspökévé választották.

Írország, Skócia és Wales anglikán közösségeinek vezetői korábban már megszavazták, hogy nőket is felszentelhessenek püspöknek. Az angliai anglikán egyházban azonban ezt a pozíciót továbbra is csak férfiak tölthetik be. Justin Welby, Canterbury februárban beiktatott új érseke a hírek szerint szeretné, ha Angliában is minél előbb lehetővé válna női püspökök kinevezése.

Női lelkészek már húsz éve szolgálhatnak az anglikán egyházban és a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió "parlamentje", az általános szinódus elvben már öt éve, 2008 júliusában elfogadta a női püspökök szolgálatának engedélyezését is. Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában és az Egyesült Államokban már szolgálnak női püspökök, de az ügy évek óta folyamatos feszültség forrása az unión belül, és az ellentábort alkotó tradicionalisták rendszeresen tömeges kivonulással fenyegetőznek. A legfőbb szabályalkotó testületként működő szinódus júliusban újraindította azt a folyamatot, amely a reformerek reményei szerint elvezet a női püspökök szolgálatának általános engedélyezéséhez.