eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

Irán kész közvetítői szerepet vállalni

Irán kész közvetítői szerepet vállalni a szíriai polgárháborúban az Aszad-rezsim és az ellenzék között - ezt hangsúlyozta Haszan Róháni iráni államfő az amerikai The Washington Post című lapban helyi idő szerint csütörtök este névvel megjelent írásában

Miért kíván Irán konstruktív szerepet vállalni - hangzott a cikk címe, amivel kapcsolatban a hírügynökségek felhívták a figyelmet arra: alig 24 órán belül már a második hasonló, újszerű és a korábbinál mérsékeltebb iráni politikát sejtető elnöki állásfoglalás látott napvilágot az amerikai médiában.

Szerda este elsőként az NBC televízió közölt interjút az elnökkel, aki azt hangsúlyozta, hogy Teherán soha, semmilyen körülmények között nem kíván atomfegyvert kifejleszteni. Hangoztatta azt is: hogy Iránnak csak az a fontos, hogy a közel-keleti térség országai és népei közelebb kerüljenek egymáshoz, és elejét vegyék az erőszaknak és az igazságtalanságnak.

A The Washington Postban Róháni ezúttal arról írt, hogy országa kész előmozdítani a párbeszédet a szíriai kormány és az ellenzék között. Az államfő - aki a keményvonalasnak tartott Mahmúd Ahmadinezsádot váltotta fel augusztus elejétől az elnöki székben - leszögezte, hogy országa a közel-keleti térségben kialakult feszültségek enyhítésére törekszik. "Össze kell fognunk annak érdekében, hogy elősegítsük a konstruktív nemzeti párbeszédet, akár Szíriában vagy épp Bahreinben" - írta az elnök. "Olyan légkört kell teremtenünk, amelyben a térség népei maguk dönthetnek sorsukról" - fejtette ki.

A közvetítői felajánlással kapcsolatban a hírügynökségek emlékeztettek: Irán mostanáig az Aszad-rezsim fő szövetségesének számított.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×