eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Boldogtalannak érezte magát a washingtoni lövöldöző

Boldogtalan volt Amerikában, ezért külföldre akart költözni Aaron Alexis, aki 12 emberrel végzett a washingtoni haditengerészeti parancsnokságon - közölte a támadó ismerőseire hivatkozva szerdán az amerikai média.

Alexisnek anyagi gondjai voltak, és úgy érezte, hogy veterán katonaként és afroamerikai mivoltában semmibe veszik. A férfi nem akart többé a kormánynak dolgozni - állította Kristi Suthamtewkal, egy Fort Worth-i thai vendéglő tulajdonosának felsége. Ebben az üzletben dolgozott Alexis korábban kosztért és kvártélyért.

A férfi úgy érezte, hogy nem fizették meg rendesen a munkájáért, amikor tavaly a The Experts nevű cég alkalmazottjaként Japánban dolgozott. Ennek okát Alexis abban látta, hogy fekete. A The Experts a Hewlett-Packard alvállalkozójaként a tengerészgyalogság intranetjét tartja karban.

Az előzetes hatósági vizsgálatok egyébként nem erősítették meg Alexis apjának azt az állítását, hogy a fia New Yorkban részt vett a mentésben a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után. Az is kiderült, hogy akkoriban a Világkereskedelmi Központ (WTO) közelében található manhattani főiskolán volt irodai alkalmazott. A médiában több utalás is megjelent arról, hogy Aaron Alexis elméje a poszttraumás stressz következtében bomolhatott meg.

A férfi egy táskába rejtett, pumpás rendszerű Remington 870 Express típusú vadászpuskával hatolt be a washingtoni parancsnoksági épületbe, ahol a mellékhelyiségben szerelte össze a fegyvert. Az egyik meggyilkolt őrtől pisztolyt is zsákmányolt. A virginiai fegyverboltban, ahol a puskáját beszerezte, meg akart venni egy AR-15-ös gépkarabélyt is, ám a helyi törvények nem teszik lehetővé, hogy egy más államból érkezett vásárlónak ilyen típusú fegyver adjanak el.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×