eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Haragos ember volt a washingtoni lövöldöző

Kizárható a terrorizmus indítéka a hétfői washingtoni lövöldözésben. A 12 ember életét kioltó fegyveres, Aaron Alexist korábban kétszer is letartóztatták, amiért dühében fegyvert sütött el, de nem börtönözték be.

Bumm-bumm-bumm - mesélte egy szemtanú, hogy mit hallott, miután valaki bekapcsolta a riasztót és a haditengerészeti központ dolgozói megpróbáltak elmenekülni munkahelyükről.

A hétfői washingtoni vérengzés feltételezett elkövetője, a 34 éves Aaron Alexis rajongott a thai kultúráért, egy texasi thai templomot látogatott és tanulta a nyelvet. A békés meditálás azonban nem mindig sikerült neki: kétszer is letartóztatták, amiért nem tudta türtőztetni magát és dühében lövöldözni kezdett.

2004-ben Seattle-ben vették őrizetbe, amikor kilőtte egy autós gumiját. Azt mondta, hogy a vezető és kollégái "csúfolták".

Három éve azért tartóztatták le, mert egy állítólagosan zajos felső szomszéd miatt a plafonba lőtt. Bár többször panaszkodott a rendőröknek az állítólagos zaj miatt, végül elfogadták azt a magyarázatot, hogy tisztítás közben sült el a fegyver, mivel korábban főzött és zsíros volt a keze.

A New York-i rendőrség szerint még diák korában bajba keveredett, amikor 1997-ben üveggel fejbe vágott egy másik tanulót. Alexist, akit a washingtoni vérengzés helyszínén lelőttek, volt aki hősnek tartotta: négy éven át az amerikai haditengerészet tartalékosa volt és előléptették, apja szerint pedig aktívan részt vett a 2001. szeptember 11-i mentésben. Két kitüntetést is kapott, egyiket a Terror Elleni Globális Háborúban tett szolgálataiért.

Ismerősei hitetlenkedve fogadták a hírt, hogy a fővárosban 12 embert ölhetett meg. "Nálam lakott három évig, nem hiszem, hogy ilyet tehet. Van fegyvere, de nem hiszem, hogy olyan bolond. Nem tűnt agresszívnek" - mondta egy thai férfi, aki kollégája volt a Fort Worth-ben található thai étteremben, ahol Alexis részmunkaidőben pincérként és kiszállítóként dolgozott.

Jelentések szerint Alexis a rendőrökkel és biztonságiakkal folytatott lövöldözésben lelte halálát - a hatóságok szerint nagyon eltökéltnek tűnt. Meg nem erősített hírek szerint valaki másnak a belépőkártyájával jutott be az amerikai haditengerészet logisztikai parancsnokságára.

Egy túlélő elmondta: hogyan esett össze lövések nyomán az a férfi, aki figyelmeztette, hogy egy lövöldöző fegyveres tartózkodik a komplexumban.

A rendőrség korábban úgy gondolta, hogy további 2 elkövető is részt vett a lövöldözésben. Egy keresett férfit később tisztáztak és leállították ellene a nyomozást.

Szerző: Szvetnik Endre, London

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×