eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szíria: háborús bűncselekmény történt, a BT-nek sürgősen cselekednie kell

A Szíriában elkövetett gáztámadások dimenziója elérte háborús bűncselekmény szintjét, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsának haladéktalanul cselekednie kell - jelentette ki hétfőn a világszervezet főtitkára.

Ban Ki Mun azt követően nyilatkozott, hogy a BT 15 tagállamával ismertette az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki, több száz halálos áldozatot követelő incidensről készített jelentését, amely megerősítette, hogy ott vegyi fegyvert, nevezetesen szarint vetettek be.

"Ez a legjelentősebb bizonyított, civilek elleni vegyifegyver-alkalmazás, amióta Szaddám Huszein ilyen eszközöket vetett be Halabdzsában" - jelentette ki Ban, az iraki rezsim által a kurdok ellen 1988-ban elkövetett gáztámadásra utalva.

"A nemzetközi közösség megfogadta, hogy elejét veszi az ilyen borzalmak megismétlődésének, mégis ismét megtörtént" - tette hozzá.

"A gútai incidens kivizsgálása során begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a Szíriai Arab Köztársaságban zajló konfliktusban a felek között vegyi fegyvereket alkalmaztak viszonylag nagy mennyiségben civilek, köztük gyerekek ellen" - hangzott az ENSZ-szakértők jelentése.

"Az általunk begyűjtött környezeti, vegyi és orvosi minták arról külön is világos és meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak, hogy szarin ideggázt célba juttató föld-föld rakétákat használtak" - szólt a dokumentum.

A szakértők megállapították, hogy a támadás elkövetői a meteorológiai körülményeket - vagyis azt, hogy a hajnali lehűlés következtében a légáramlatok a talaj felé tartottak - is felhasználták a pusztító hatás maximálására.

Ban hangsúlyozta: a jelentés objektíven és egyértelműen megállapította, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be és sürgette a tettesek felelősségre vonását. Az ENSZ-főtitkár szerint a BT tagjainak meg kell találnia a módját, hogy a Szíriára vonatkozó amerikai-orosz keretmegállapodás betartása kikényszeríthető legyen, s hogy az ellenszegülésnek következményei legyenek.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a szakértői jelentés nyomán nem maradt kétség afelől, hogy az augusztus 21-i gáztámadást az Aszad-rezsim erői követték el.

Az ENSZ-szakértők mandátuma csak arra vonatkozik, hogy megállapítsák: vetettek-e be vegyi fegyvert Szíriában, annak kiderítésére viszont nem, hogy ki tett ilyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×