eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Német választások: fej fej mellett a jobb- és a baloldal

Egy héttel a németországi parlamenti (Bundestag-) választások előtt az ellenzéki pártok hajszálnyi előnyét mutatja a legfrissebb felmérés.

Az Emnid intézet által készített és a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közzétett közvélemény-kutatás adatai szerint a szociáldemokraták, a Zöldek és a reformkommunisták együttesen a szavazatok 45 százalékára számíthatnak. A 2009 óta kormányon lévő keresztény-liberális koalíció pártjai pedig 44 százaléknyi szavazatot kapnának, ha most lennének a választások. A felmérés egyúttal az euroszkeptikus tábor erősödését mutatja.

A szeptember 5. és 11. között 1840 választópolgár bevonásával végzett felmérés eredménye szerint az uniópártok (CDU és CSU) 39 százalékra számíthatnak, míg koalíciós partnerük, a liberális FDP 5 százalékon áll. Az ellenzéki oldalon az SPD 26, a Zöldek 10, míg a reformkommunista Baloldal 9 százalékot szerezne. (Az SPD és a Zöldek kizárják, hogy összefognának az utóbbi párttal.)

Eddigi legjobb eredményére számíthat az Emnid kimutatása szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) párt, amely a szavazatok 4 százalékát kapná, ha most lenne a választás. Az euró eltörlését és a német márka törvényes fizetőeszközként való bevezetését követelő jobboldali párt bejutását a Bundestagba több megfigyelő is lehetségesnek tartja.

"Pusztán euró-ellenes pártként nem volna esélyük átugrani az 5 százalékos küszöböt - vélte a Bild am Sonntagban Manfred Güllner, a Forsa intézet főnöke. - Újabban viszont az AfD jobboldali-populista húrokat penget, amire mindig is volt fogadókészség Németországban, még ha látensen is. Ez pedig átsegítheti a pártot a bejutási küszöbön."

Hasonlóan vélekedik az Emnid intézet vezetője is. Klaus-Peter Schöppner szerint a német választók 2-3 százaléka "megrögzött híve az AfD-nek, mert torkig vannak az euróval. Ehhez jön még öt százaléknyi protestszavazó. Õk az egész politikai rendszerrel elégedetlenek, ezért arra a pártra fognak szavazni, amely a legtöbb bosszúságot okozza az etablírt pártoknak. ha ezek közül csak minden második az AfD-re voksol szeptember 22-én, akkor a párt benn lesz a Bundestagban" - jósolta Schöppner a Bild am Sonntagban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×