Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Német választások: fej fej mellett a jobb- és a baloldal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy héttel a németországi parlamenti (Bundestag-) választások előtt az ellenzéki pártok hajszálnyi előnyét mutatja a legfrissebb felmérés.

Az Emnid intézet által készített és a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közzétett közvélemény-kutatás adatai szerint a szociáldemokraták, a Zöldek és a reformkommunisták együttesen a szavazatok 45 százalékára számíthatnak. A 2009 óta kormányon lévő keresztény-liberális koalíció pártjai pedig 44 százaléknyi szavazatot kapnának, ha most lennének a választások. A felmérés egyúttal az euroszkeptikus tábor erősödését mutatja.

A szeptember 5. és 11. között 1840 választópolgár bevonásával végzett felmérés eredménye szerint az uniópártok (CDU és CSU) 39 százalékra számíthatnak, míg koalíciós partnerük, a liberális FDP 5 százalékon áll. Az ellenzéki oldalon az SPD 26, a Zöldek 10, míg a reformkommunista Baloldal 9 százalékot szerezne. (Az SPD és a Zöldek kizárják, hogy összefognának az utóbbi párttal.)

Eddigi legjobb eredményére számíthat az Emnid kimutatása szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) párt, amely a szavazatok 4 százalékát kapná, ha most lenne a választás. Az euró eltörlését és a német márka törvényes fizetőeszközként való bevezetését követelő jobboldali párt bejutását a Bundestagba több megfigyelő is lehetségesnek tartja.

"Pusztán euró-ellenes pártként nem volna esélyük átugrani az 5 százalékos küszöböt - vélte a Bild am Sonntagban Manfred Güllner, a Forsa intézet főnöke. - Újabban viszont az AfD jobboldali-populista húrokat penget, amire mindig is volt fogadókészség Németországban, még ha látensen is. Ez pedig átsegítheti a pártot a bejutási küszöbön."

Hasonlóan vélekedik az Emnid intézet vezetője is. Klaus-Peter Schöppner szerint a német választók 2-3 százaléka "megrögzött híve az AfD-nek, mert torkig vannak az euróval. Ehhez jön még öt százaléknyi protestszavazó. Õk az egész politikai rendszerrel elégedetlenek, ezért arra a pártra fognak szavazni, amely a legtöbb bosszúságot okozza az etablírt pártoknak. ha ezek közül csak minden második az AfD-re voksol szeptember 22-én, akkor a párt benn lesz a Bundestagban" - jósolta Schöppner a Bild am Sonntagban.