eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A japán bankok a legnagyobb nemzetközi hitelezők

A japán bankok újra a világ legnagyobb hitelezői, visszaszerezték a 90-es évek végén elveszített elsőségüket - jelentette vasárnap a határokat átszelő fizetési forgalmat globálisan regisztráló BIS (Bank for International Settlements), a Nemzetközi Fizetések Bankja.

A svájci BIS statisztikái alapján a március végi állás szerint japán bankok nyújtották a világ határokat átlépő hitelforgalmának 13 százalékát, megelőzve ezzel a forgalom 12 százalékát adó amerikai és 11 százalékát adó német bankokat. A brit és a francia bankok egyaránt valamivel 10 százalék feletti arányban vették ki a részüket a világ hitelnyújtási pénzforgalmából.

A BIS beszámolója szerint a japán bankok főként belföldi betétállományukból finanszírozták a nyújtott hiteleket.

A japán bankok azonban még így is messze vannak a 80-as években betöltött domináns hitelezői szerepüktől, amikor a csúcson 39 százalékát adták a világ hitelezési pénzforgalmának. Részesedésük a kilencvenes években meredeken zuhant, amikor a bankszektor kibontakozó belföldi válsága a külpiacokról való kivonulásra kényszerítette őket. A mélypontot 2007-ben érték el 8 százalékon: részesedésük azóta fokozatosan emelkedik.

Összességében a határokat átszelő hitelezési forgalom alig változott az idei első negyedévben, mivel a japán bankok növekvő részaránya ellentételezte a brit és az euróövezeti részarány csökkenését. A hitelezésen belül a bankközi hitelezési forgalom csökkent, a nem pénzintézeteknek nyújtott hitelezési forgalom pedig emelkedett - írja a BIS jelentése.

Az első negyedévben rekordmértékben emelkedett a Kínának, Brazíliának és Oroszországnak nyújtott hitelek összege, elsősorban az ottani pénzintézeteknek. A globális bankközi hitelezésen belül a BIS jelentése szerint ennek köszönhetően a feltörekvő piacok részaránya is rekordot ért el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×