eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szíria - Az EU üdvözli az amerikai-orosz megállapodást

Az Európai Unió üdvözli az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött megállapodást a szíriai vegyi fegyverek gyors és biztonságos megsemmisítésére - közölte szombati közleményében az EU külügyi főképviselője, Catherine Ashton. A Külügyminisztérium is üdvözölte üdvözli a kétoldalú genfi egyeztetések eredményeként megszületett amerikai-orosz megállapodást.

Közleményében Catherine Ashton Moszkvához és Washingtonhoz csatlakozva felszólítja a damaszkuszi vezetést, hogy azonnal biztosítson akadálytalan hozzáférést az ENSZ és az OPCW számára minden létesítményhez, amely a vegyi fegyverekhez köthető.

Ashton arra számít, hogy napokon belül az OPCW Végrehajtó Tanácsa elé kerülhet az a határozattervezet, amely részletesen rendelkezik majd minden, a szíriai vegyifegyver-programhoz köthető anyag megsemmisítéséről és a program felszámolásáról, valamint mindezek szigorú ellenőrzéséről.

A külügyi főképviselő azt is üdvözli, hogy a szíriai kormány nyilatkozatban vállalta, hogy azonnal alkalmazza a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezmény (CWC) előírásait, még azelőtt, hogy a dokumentum Szíriára nézve hatályossá, kötelező érvényűvé válna.

Az uniós politikus közleményében arra is kitér, hogy az EU az OPCW legnagyobb anyagi támogatója, az uniós tagállamok közül pedig több is rendelkezik a kellő tudással és technológiával egyes vegyi anyagok semlegesítéséhez, ezért az EU és a tagállamok készen állnak, hogy segítséget nyújtsanak az OPCW-nek a feladat teljesítéséhez.

Közleménye végén Catherine Ashton hangot ad reményének, hogy a vegyi fegyverekről kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy folytatódjanak az erőfeszítések a szíriai konfliktus politikai megoldására, valamint mielőbbi békekonferencia megrendezését sürgeti ennek érdekében.

A hágai székhelyű OPCW szintén üdvözölte a Genfben létrejött amerikai-orosz megállapodást. Ahmet Üzümcü, a szervezet török főigazgatója reményét fejezte ki, hogy a megállapodás előmozdítja majd, hogy Szíria teljesítse a CWC előírásait, mivel Damaszkusz úgy döntött, aláírja az egyezményt.

Szombati közleményében Üzümcü világossá tette, hogy amint a szervezet Végrehajtó Tanácsa meghozza a javasolt döntéséket, meg fogják tenni a szükséges lépéseket, hogy a lehető leghamarabb, ellenőrizhető módon megtörténhessen a teljes szíriai vegyifegyver-készlet és a gyártó kapacitások felszámolása, megsemmisítése. A főigazgató szerint ezt a szervezet minden tagállami és a nemzetközi közösség egésze is támogatni fogja.

Üzümcü tudatta továbbá, hogy a szervezet végrehajtó tanácsa már a héten foglalkozik a kérdéssel, és leszögezi, hogy a CWC az egyetlen többoldalú egyezmény, mechanizmus, a kizárólagos eszköz arra, hogy a világ megszabaduljon a vegyi fegyverektől, a szervezet szakértői pedig már elkezdtek dolgozni azon, hogy előkészítsék a Szíriában elvégzendő feladatokat.

Az OPCW 1997-ben, a CWC hatályba lépésekor jött létre. A hágai székhelyű szervezet feladata annak ellenőrzése és végrehajtása, hogy a teljes nevén a vegyi fegyverek fejlesztésének, előállításának, felhalmozásának és használatának tilalmáról szóló egyezmény részes államai teljesítik a CWC-ben foglalt kötelezettségeket. A CWC-t eddig a világ 189 tagállama írta alá. Az ENSZ tagállamai közül hét ország nem vállalta, hogy csatlakozik az egyezményhez: Angola, Mianmar, Egyiptom, Izrael, Észak-Korea, Dél-Szudán és Szíria. Utóbbi a napokban jelezte, csatlakozik az egyezményhez. Izrael és Mianmar már aláírta szerződést, de egyelőre nem ratifikálta az egyezményt. Az OPCW 2000-ben együttműködési megállapodást írt alá az ENSZ-szel, de ettől eltekintve teljes mértékben független az Egyesült Nemzetek Szervezetétől.

A Külügyminisztérium is üdvözölte a kétoldalú genfi egyeztetések eredményeként megszületett, a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről és megsemmisítéséről szóló 2013. szeptember 14-i amerikai-orosz megállapodást - olvasható a tárca budapesti közleményében.

Mint írják: "a megállapodást rendkívül pozitív fejleménynek tekintjük, amely újabb lökést adhat a politikai rendezésre vonatkozó erőfeszítések folytatásának is. A magyar Kormány álláspontja az, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása, hosszú távon politikai eszközökkel kell rendezni a válságot. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ellehessen kerülni a katonai beavatkozást Szíriában, ugyanakkor a vegyi fegyverek alkalmazása is elfogadhatatlan.

Üdvözöljük, hogy a megállapodás révén a katonai fellépés közvetlen lehetősége egyelőre elhárulhat, és diplomáciai eszközökkel érhetjük el a szíriai vegyifegyver-készletek teljes leszerelését. A multilaterális nemzetközi fórumoknak (ENSZ, Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, OPCW) kiemelt szerepük lesz a megállapodás végrehajtásában, magyar részről készek vagyunk ennek segítésére.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a megállapodást konkrét lépések kövessék. Várjuk, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban erősítse meg a mai egyezségben foglaltakat, majd azt a szíriai rezsim - korábbi bejelentésének megfelelően - hajtsa maradéktalanul végre. A Külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a mostani megállapodás alapjául szolgáló koncepció az Európai Néppárthoz tartozó külügyminiszterek 2013. szeptember 7-i, vilniusi informális egyeztetésén is felmerült már."

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×