eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orosz-amerikai megállapodás Genfben

Oroszország és az Egyesült Államok keretmegállapodást fogadott el a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter Genfben szombaton, az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott háromnapos tárgyalássorozat után.

Kerry elmondta, hogy megállapodásuk szerint Szíriának egy héten belül át kell adnia vegyifegyver-készleteinek "minden részletre kiterjedő listáját". Lavrovval közös sajtóértekezletén az amerikai diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek legkésőbb novemberre el kell jutniuk a megjelölt szíriai helyszínekre. A cél az - tette hozzá -, hogy 2014 közepére teljesen megsemmisítsék Szíria vegyi fegyvereit.

Az amerikai külügyminiszter megfogalmazása szerint megegyeztek abban, hogy ha Szíria nem hajtja végre a megállapodást, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordulnak egy erő alkalmazásával fenyegető határozat elfogadása érdekében, "amelynek utalnia kell az Alapokmány erő alkalmazását lehetővé tévő 7. fejezetére". "Nem hagyunk teret a manővereknek (...) vagy bármi másnak, ami azt jelentené, hogy az Aszad-rezsim nem hajtja végre teljes mértékben" a leszerelést - tette hozzá.

Orosz kollégája viszont hangsúlyozta, hogy megállapodásukat az ENSZ hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének (OPCW) még jóvá kell hagynia, a megsértéséről pedig az OPCW végrehajtó tanácsának kell jelentést tennie a BT-nek, mielőtt az bármilyen szankciót mérlegelne.

Az eljárások bármilyen megsértését a Biztonsági Tanácsnak kell megvizsgálnia, és ha jóváhagyják a megállapodást, a BT megteszi majd a szükséges, konkrét lépéseket - mondta Lavrov. A megállapodásban "semmi sincs az erő alkalmazásáról vagy bármilyen automatikus szankcióról" - idézte szavait a Reuters és az AP.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentése szerint ugyanakkor Lavrov megerősítette, abban állapodtak meg, hogy "az OPCW által szabott követelmények maradéktalan teljesítését várják el" Szíriától. "Nem teljesítés vagy a vegyi fegyverek (újbóli) bevetése esetén az ENSZ Alapokmányának 7. fejezete alapján fogunk intézkedéseket hozni" - mondta, hozzátette azonban, hogy minden, a megállapodás megsértésére vonatkozó jelentést alapos vizsgálatnak kell alávetni.

A genfi Intercontinental Hotelben tartott sajtóértekezleten Kerry elismerte, lehetséges, hogy a vegyi fegyverek egy része az ellenzék kezében van. Leszögezte, hogy "minden vegyi fegyvert ellenőrzés alá kell vonni". A megsemmisítést "a nemzetközi közösség segítségével" fogják megoldani - mondta, hozzátéve, hogy "a folyamatot készek vagyunk finanszírozni".

Lavrov szintén meggyőződését fejezte ki, hogy akadnak majd államok, amelyek "készek lesznek fizetni" a szíriai konfliktus békés megoldásáért. Megjegyezte ugyanakkor, hogy voltak országok, amelyek a katonai beavatkozás költségeit is készek lettek volna állni.

Az orosz külügyminiszter azt is kijelentette, hogy Moszkva törekedni fog egy nemzetközi konferencia összehívására egy tömegpusztító fegyverektől mentes közel-keleti övezet létrehozása érdekében.

"A Szíriában lévő vegyi fegyverek problémájának megoldása hatalmas előrelépés lesz ezen az úton..." - mondta. Lavrov emlékeztetett rá, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közös kezdeményezője volt egy ilyen ENSZ-konferencia összehívásának. "Ennek már tavaly meg kellett volna valósulnia, de sajnos az ügy húzódik, s ezt megengedhetetlennek tartjuk" - hangsúlyozta. Megjegyezte: a Genf-2 konferenciát már októberre össze lehetne hívni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×