Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washington a szíriai nukleáris objektumok megnyitását követeli

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai kormány felszólította Szíriát, hogy tisztázza a múltban folytatott nukleáris programjának célját és tegye a nemzetközi ellenőrök számára hozzáférhetővé annak objektumait - írta pénteki számában a The Washington Post.

Joseph Macmanus amerikai nagykövet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 35 tagú kormányzótanácsának csütörtöki bécsi ülésén azzal vádolta meg az Aszad-kormányt, hogy az akadályozza a hozzáférést három olyan objektumhoz, amely kiszolgáló létesítménye volt az Izrael által 2007-ben lebombázott, akkor még építés alatt álló Deir ez-Zór-i nukleáris reaktornak.

A diplomata szerint a két és fél éve tartó polgárháború nem mentség arra, hogy Damaszkusz nem válaszol a nukleáris programjára vonatkozó kérdésekre. A program nyugati hírszerző szervek szerint katonai célokat szolgált, amit a szíriai kormány cáfol.

"Továbbra is alapvetően fontos, hogy Szíria teljes körűen együttműködjön" - hangoztatta Macmanus.

A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) egy frissen közzétett jelentése szerint az észak-koreai segítséggel épült, plutóniumtermelésre szánt Deir ez-Zór-i reaktor kisegítő létesítményeiben még mindig maradhatott urán és néhány más olyan anyag is, amely felkeltheti a terroristák érdeklődését. A tanulmány elismerte, hogy az urán nem fegyvertisztaságú, vagyis ahhoz, hogy azt robbanótöltetekben alkalmazzák, további dúsításra lenne szükség, ugyanakkor arra is rámutat: nem tudni, hogy mi történt a több száz fűtőrúddal.

"Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemzetközi ellenőrzés alá helyezi a szíriai vegyifegyver-készleteket, akkor ugyanúgy foglalkoznia kell Szíria be nem jelentett nukleáris eszközeivel is" - szögezi le az ISIS tanulmánya.

Az intézet szakértői szerint ellenőrizhető módon meg kell határozni a be nem jelentett szíriai nukleáris program jellegét, annak eszközeit ártalmatlanná kell tenni, majd leszerelni.