eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Aszad enged vagy taktikázik?

Szíria nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit, de a döntést nem az amerikai katonai fenyegetés, hanem Oroszország javaslata befolyásolta - erősítette meg Bassár el-Aszad szíriai elnök az orosz Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön.

"Szíria Oroszország miatt helyezi nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit. Az Egyesült Államok fenyegetései nem befolyásolták a döntést" - idézte a szíriai elnököt az Interfax orosz hírügynökség a hírtelevízióban elhangzottak alapján.

Erdogan szerint Aszad csak időt akar nyerni

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kétli, hogy Szíria teljesítené az orosz javaslatban foglaltakat, miszerint helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-készletét. Erdogan szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök csak időt akar nyerni az újabb "mészárlásokra".

"Az Aszad-rezsim eddig sem tartotta be egyetlen fogadalmát sem, mindig csak időt akart nyerni az újabb mészárlásokra, és most is ezt teszi" - mondta a török kormányfő egy Isztambulban tartott beszédében. Hozzátette, kétli, hogy a vegyi fegyverekre vonatkozó ígéreteiket betartanák.

A Szíriával szomszédos Törökország azonban azon a véleményen van, hogy az arab országban nagyszabású katonai beavatkozást kell végrehajtani, és meg kell dönteni Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

"Sajnos John Kerry amerikai külügyminiszter szavai (amelyek szerint Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét) ellehetetlenítették a katonai csapást" - mondta Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes a török NTV televíziónak adott interjúban.

"Nem a harci dobokat verjük, de valamit tenni kell az ellen a zsarnoki rendszer ellen, amely ballisztikus rakétákat és vegyi fegyvereket vet be, és több mint százezer ember haláláért felelős" - mondta Arinc, majd hozzátette, szerinte az amerikaiak nagy "baklövést" követtek el, mivel "Kerry megjegyzései Oroszország és Aszad érdekeit szolgálják, az Egyesült Államok ebből már nem tud kihátrálni".

Barack Obama amerikai elnök arra kérte kedden a kongresszust, hogy egyelőre ne szavazzon azon korábbi kéréséről, amelyben a törvényhozás hozzájárulását kérte a Szíria elleni katonai beavatkozáshoz. Az elnök még egy esélyt akar adni a diplomáciának a konfliktus megoldásában.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter korábban közölte, hogy Törökország kész csatlakozni egy Szíria elleni nemzetközi koalícióhoz, még akkor is, ha az ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jut konszenzusra.

A török álláspont azóta nem változott, azonban Arinc elvetette annak a lehetőségét, hogy országa egyedül cselekedjen. "Az fel sem merült, hogy közvetlenül beavatkozzunk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×