Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikai megemlékezések a szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Washingtonban, New Yorkban és Shanksville-ben is megemlékeztek szerdán a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatairól.

Az amerikai elnöki és az alelnöki pár egyperces néma tiszteletadással adózott a 12 éve elkövetett merényletekben életét vesztett csaknem 3 ezer ember emléke előtt. Barack Obama elnök és Chuck Hagel védelmi miniszter beszédet mondott, majd koszorút helyezett el a Pentagonnál létrehozott emlékhelyen.

Az elnök megemlékezett a bengázi amerikai konzulátus ellen tavaly elkövetett terrortámadás áldozatairól is.

"Továbbra is bíznunk kell az értékeinkben és nem veszíthetjük el nemzeti identitásunkat" - hangoztatta Barack Obama, aki egyúttal további éberségre hívott fel az ország védelme érdekében.

A szövetségi kongresszusban kétpárti megemlékezést tartottak, és egy percig csend borult a New York-i tőzsdére is.

A New York-i áldozatok hozzátartozói a Világkereskedelmi Központ (WTC) ledöntött ikertornyainak helyén gyűltek össze közös megemlékezésre. A több mint ezer ember részvételével megtartott szertartáson részt vett Rudy Giuliani is, aki a tragédia idején a metropolisz polgármestere volt, valamint New York jelenlegi elöljárója, Michael Bloomberg is.

A ceremónia során egyaránt felolvasták a WTC ellen 1993-ban és a 2001-ben elkövetett terrortámadás áldozatainak neveit. A megemlékezésen megtartották azt a tavaly útjára indított új hagyományt, hogy az évfordulón politikus nem mond beszédet.

Washingtonban kisebb konfrontáció is kialakult: a belvárosban a rendőrség a Millió Muszlim Menetének elnevezett megmozdulás néhány tucatnyi részvevőjét választotta el egy sokkal népesebb és hangosabb ellentüntetéstől, amelyet a 2 Millió Motoros DC-be (a rövidítés az amerikai fővárosnak otthont adó Columbia Kerületet jelenti) elnevezésű csoport szervezett.

A muszlimok alapvetően társadalmi igazságot követeltek a maguk számára, a magukat kereszténynek nevező motorosok pedig az áldozatokra emlékeztek.

Tizenkét évvel ezelőtt dzsihádista terroristák utasszállító gépeket térítettek el, amelyekből kettőt az ikertornyoknak, egyet pedig az amerikai védelmi minisztérium épületének vezettek. Egy negyedik repülőgép, amelyet a támadók szintén a hatalmukba kerítettek, a Pennsylvania állambeli Shanksville-nél zuhant le.