eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mire készül kedden az Apple?

Az előzetes hírek alapján új iPhone telefonokat fog bemutatni az amerikai Apple vállalat kedden. Az Apple nem árulta el, hogy pontosan mire lehet számítani a keddi rendezvényén, de a cég eddig sosem várt többet egy évnél, hogy újítson az iPhone szériáján. Tipikuson ez az az időszaka az évnek, amikor a vállalat be szokta jelenteni új termékeit.

Az első iPhone 2007-ben jelent meg, és azóta alapjaiban változtatta meg a technológiai piacot. A különböző iPhone termékek eladásaiból a cégnek tavaly 88 milliárd dollár bevétele volt.

Az iPhone 5 2012-ben került a boltok polcaira, akkor a cég részvényeinek árfolyama 705 dollárig emelkedett. A csúcspont óta azonban változott a helyzet, a cég részvényei most már 30 százalékkal olcsóbbak. A befektetőket elbizonytalanította, hogy a vártnál lassabban növekedett a vállalat, és csökkent a profitrátája is.

A piaci verseny is élesedett, nagy kihívást jelentenek a Google vállalat Android operációs rendszerével működő rivális okostelefonok. 2013 április és június között az Apple 31 millió iPhone telefont adott el világszerte, de ez a teljes piacnak csak a 13 százalékát jelentette, az egy évvel korábbi 17 százalékhoz képest.

Az International Data Corp. adatai szerint az Android telefonok piaci részesedése 79 százalék. Ez nagy előnyt jelent az Apple riválisainak, mint például a Samsung, a HTC, vagy az LG Electronics cégeknek.

A keddi Apple tájékoztatón több terméket is bemutathatnak. Az egyik lehetséges új fejlesztés egy "okoskaróra", amely működésében egy okostelefonra hasonlítana. Az ötlet gyakorlatilag megegyezik a Samsung új 300 dolláros "Gear" órájával, amelyet előző héten mutatott be. Szintén ilyen órával állt elő a Sony és a Qulcomm Inc.

Nem várják az Appeltől, hogy új táblagéppel álljon a nagyközönség elé, de több forrás szerint is új okostelefonokat fog bemutatni Kaliforniában kedden. A hírek szerint két telefontípus lesz, egy korlátozott képességű, költségtakarékos verzió, valamint egy csúcskategóriás telefon. Az utóbbi az iPhone 5S modell lehet, amely a cég első olyan okostelefonja lenne, amelyen már az új iOS 7 operációs rendszer fut.

Mindkét modellnek nagy piaca lehet Kínában, ahol a nagyobb tömegek számára az olcsóbb telefon lehet érdekes, míg a gazdagabb vásárlók az 5S telefonokból vásárolhatnak. Több megfigyelő szerint az Apple nagy lépésre készül Kínában, mert pár órával a kaliforniai tájékoztató után Pekingben fog tartani egy másik nagyobb rendezvényt is.

A Wall Street Journal információi szerint az Apple bejelentheti, hogy szövetségre lép a China Mobile vállalattal, amely Kína legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója. A China Mobile az együttműködés keretében stabil keresletet tudna biztosítani az Apple termékei iránt a világ második legnagyobb gazdaságában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×