Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európai kollégáival kezdett tárgyalásokat az amerikai külügyminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európai kollégáival kezdett tárgyalásokat szombaton délelőtt Vilniusban John Kerry. Az amerikai külügyminiszter a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapáshoz igyekszik uniós támogatást szerezni.

Az amerikai külügyminiszter a litván fővárosban részt vesz az Európai Unió külügyminiszterei kétnapos informális találkozójának záró napján. A tanácskozáson Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli.

Hírügynökségi jelentések szerint Kerry először Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt. A találkozóról részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Kerry tárgyalásaival egy időben Ausztria és Németország ismét megerősítette, hogy nem hajlandó részt venni egy esetleges katonai akcióban.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter Vilniusban újságírók előtt megengedhetetlennek nevezte ugyan vegyi fegyverek bevetését, óvott azonban egy esetleges katonai akciótól Szíria ellen.

Hasonlóan nyilatkozott Thomas de Maiziere német védelmi miniszter, aki egy szombati lapinterjúban kizárta, hogy Németország részt vegyen egy Szíria elleni támadásban. A miniszter a többi között alkotmányjogi okokra is hivatkozott, és utalt arra: német katonák közreműködése csakis ENSZ, NATO vagy európai uniós mandátum alapján lehetséges.