Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öngyilkos lett a clevelandi emberrabló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Holtan találták cellájában Ariel Castrót, aki clevelandi házában egy évtizeden át fogságban tartott három fiatal nőt - közölte a börtön egyik tisztségviselője.

Castro valószínűleg öngyilkosságot követett el az Ohio állambeli Columbus városától délre fekvő börtönben.

Helyi idő szerint kedden este kilenc óra után vették észre az őrök, hogy az 53 éves volt iskolabusz-vezető felakasztotta magát cellájában - közölte JoEllen Smith, a büntetés-végrehajtási intézet fenntartójának szóvivője.

A börtön egészségügyi személyzete megpróbálkozott az újraélesztéssel, azonban kórházba szállítása után halottnak nyilvánították. Castrót a bűncselekmény súlya miatt védőőrizetben tartották, és minden harminc percben ellenőrizték, de az öngyilkosságtól nem tartottak.

A bíróság augusztus 1-jén ítélte letöltendő életfogytiglani és további ezer év börtönbüntetésre Castrót, aki előzőleg bűnösnek vallotta magát, hogy elkerülje a halálbüntetést. Az ügyész a vallomásért cserébe halálbüntetés helyett kérte a letöltendő életfogytiglani börtönbüntetést, és ezen felül még további ezer évi börtönt.

A Puerto Ricó-i születésű Ariel Castro ellen emberrablás és nemi erőszak miatt indítottak eljárást. A férfi egy évtizeden át tartotta fogságban Amanda Berryt, Gina DeJesust és Michelle Knightot, rendszeresen bántalmazta és megerőszakolta őket. Michelle Knight a hatósági jelentés szerint legalább ötször vetélt el annak hatására, hogy Castro e célból éheztette és verte. Az ügyészség összesen 977 vádpontot emelt ellene.

A vádlott a bíróság előtt bocsánatot kért áldozataitól, de azt állította, hogy a szexuális cselekmények többsége "közös akaratból" történt. Castro azt hangoztatta, hogy - mint fogalmazott - nem szörny, hanem beteg, akinek beteges vonzódása van a pornográfia iránt. Önmagát egy alkoholistához hasonlította azzal a különbséggel, hogy ő a szextől való függőségét képtelen kontrollálni.

Az akkor 14, 16, illetve 20 esztendős fiatal nők 2002-es, 2003-as és 2004-es elrablásának, illetve hosszú fogva tartásának története egész Amerikát megrázta.