Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb helyen mértek magas sugárzást Fukusimában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A két és fél évvel ezelőtt balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű újabb, sugárszennyezett vizet tartalmazó tartályainál mértek kiemelkedően magas radioaktivitást hétfőn az üzemeltető közlése szerint, miközben a japán kormány a létesítmény leszerelésével kapcsolatos feladatok átvételére készül.

A tartályok egy csoportjának közelében hétfői ellenőrzés során óránkénti 100 millisievertnél magasabb sugárzást mértek - közölte az erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalat. Ez a dózis a japán atomipari dolgozók számára előírt éves biztonsági határérték ötszörösének felel meg.

A TEPCO szerint a helyszínen nem voltak szivárgásokra utaló jelek. Korábban legalább hat szivárgás történt az erőműben, ezek közül a legsúlyosabb eset során augusztusban 300 tonna erősen radioaktív víz folyt el az egyik tárolótartályból.

A TEPCO a hétvégén arról is beszámolt, hogy a korábban szivárgó tárolónál óránként 1800 millisievertes sugárzást mértek. Ez a dózis négy óra alatt képes megölni egy embert.

A radioaktív víz szivárgása hónapok óta állandó gondot jelent az erőműben. Márciusi összesítés szerint a létesítményben összesen több mint 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel.

A gond forrása az, hogy az erőmű hűtőrendszere a 2011. márciusi, 9-es erősségű földrengés és az azt követő, többször tízméteres szökőár következtében megsérült, s azóta a TEPCO "kézileg" kénytelen napi mintegy 400 tonna vizet befecskendezni a reaktorokba.

A folyamatos problémák miatt a japán kormány korábban már bejelentette, hogy átveszi az irányítást a TEPCO-tól a fukusimai helyzet kezelésében. Szuga Josihide kabinetfőtitkár hétfőn azt is közölte, hogy kedden konkrét intézkedéseket fognak bejelenteni az erőmű leszerelésére vonatkozóan, miután a japán atomenergetikai hatóság megállapította, hogy a TEPCO nem képes egyedül megoldani a helyzetet.

A csőd szélén táncoló vállalat eddig közel 960 milliárd jent (2,2 ezer milliárd forint) költött a fukusimai erőmű stabilizálására, az atomerőműveinek leállítása miatt pedig további 5 ezer milliárd jenes kár érte.

A nagy költségek ellenére szakemberek szerint a TEPCO válságkezelését fejetlenség, átgondolatlanság és elégtelen minőségű, rögtönzött megoldások jellemzik, ennek rovására írható az is, hogy két és fél évvel a baleset után ismét súlyosabb katasztrófával fenyeget a helyzet Fukusimában.