eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Bíróság elé állíthatják az elmozdított egyiptomi elnököt

Bíróság elé állíthatják Mohamed Murszi elmozdított egyiptomi elnököt, ami újabb jele annak, hogy folytatódik az Muzulmán Testvériség párt elleni leszámolás.

Mohamed Murszit, akit az egyiptomi hadsereg távolított el a hatalomból, az ellene kirobbant tömegtüntetések nyomán "erőszakos cselekedetekkel, uszítással és garázdasággal" vádolják.

A vádak az elnöki palota előtt tavaly decemberben kirobbant tüntetéshez kapcsolódnak, ezeket megelőzően Murszi közölte, hogy kiterjeszti jogkörét. Erre válaszul tiltakozók árasztották el a palota környékét.

A december 4-i tüntetésen több tízezer ember tiltakozott amiatt, hogy Murszi, extra jogokkal ruházta fel magát - kiiktatta például azt a lehetőséget, hogy döntéseit a bíróságok felülvizsgálhassák.

A vád szerint az elnök tanácsadói saját párthíveik segítségét kérték, hogy kergessék el a tüntetőket. A Testvériség hívei rátámadtak a tiltakozók táborára, de azt állították, hogy támadóktól akarták megvédeni az elnöki palotát. Az elnök hívei és a tüntetők összecsapásában 10 ember halt meg.
A Muzulmán Testvériség vezetői buszokon szállítottak támogatóikat Kairóba és azt állították: a rendőrség nem volt hajlandó megvédeni az épületet.

Ellentmondásos módon nyomozás folyik ellene azért is, mert 2011-ben, a Mubarak-ellenes tüntetések idején megszökött a börtönből. Azzal gyanúsítják, hogy szökése idején megszervezte egyes őrizetesek, börtönőrök és katonák meggyilkolását és "összeesküvést szőtt a Hamász palesztin csoporttal", amellyel a Muzulmán Testvériség közeli kapcsolatokat tart fent.

Murszi mellett a Testvériség további 14 vezetőjét állítják bíróság elé.

A volt elnököt július 3-án fosztotta meg hatalmától a hadsereg - mindössze egy évet töltött hivatalban. A Muzulmán Testvériség által puccsnak nevezett akciót követően az új hatóságok keményen lecsaptak a párt tagjaira és őrizetbe vették vezetőit. A biztonsági erők Murszi több száz hívét ölték meg a volt-elnököt pártoló tüntetések során.

Hoszni Mubarak megbuktatása után Mohamed Murszi volt Egyiptom első, demokratikusan megválasztott elnöke. A hadsereg július 3-a óta őrizetben tartja, bár az EU külügyi főmegbízottja találkozhatott vele.

Pénteken további több tízezer ember vett részt az Iszlám Testvériség által szervezett tiltakozómeneteken, a hadsereg fellépése miatt azonban jóval kevesebben mentek el, mint amire a szervezők számítottak. Egyiptomban továbbra is éjszakai kijárási tilalom van érvényben, a hadsereg pedig tankokat vezényelt az utcákra és lezárta a fontosabb tereket.

Szerző: Szvetnik Endre (London)

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×