eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma

Új választójogi törvény készül Szlovákiában

Új, átfogó, az eddigi szabályokat egy keretben összefoglaló választójogi törvényt készít elő a szlovák belügyi tárca.

A jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt álló jogszabály néhány részletéről kedden tájékoztatta a média képviselőit Robert Kalinák belügyminiszter Pozsonyban.

Az új jogszabály, amelyet a szaktárca tervei szerint már ősszel véglegesíthetnek, bevezetné a kampányszámlát, változtatna a kampányokra felhasználható pénzösszegek maximumain, valamint részben visszaállítaná a kampánycsend intézményét.

Kalinák elmondta: a jogszabályt tavaly ősszel kezdték formába önteni, s bár annak készítése során letettek arról az elképzelésről, hogy teljes mértékben, rendszer szinten változtassák meg a választójogot, a törvény sok újítást hoz majd. A törvényjavaslatot várhatóan már augusztusban jóváhagyja a kormány, de a részletek a belügyminiszter szerint még ezt követően is változnak majd.

A miniszter közlése szerint az új jogszabály egyebek között a választási kampányok jobb ellenőrizhetősége és átláthatóbbá tétele érdekében vezet be változtatásokat. Ezek egyike a pártok, illetve egyéni jelöltek kampányköltségeit tételesen rögzítő kampányszámla bevezetése lenne. Minden, a kampánnyal összefüggő költséget erről a számláról kellene téríteniük a választásokon részt vevő pártoknak és egyéni jelölteknek, különben büntetéssel kell számolniuk.

Új elem, hogy maximálnák a kampányok során felhasználható pénzek összegét is. Róbert Kalinák az államfőjelöltek által felhasználható pénzügyi keret módosítását említette: ez a jelenlegi 130 ezer euróról félmillió euróra emelkedne a javaslat szerint.

A jogszabály több, a választásokkal összefüggő takarékossági intézkedés bevezetésével is számol, ezek egyike a választási bizottságokat érinti. A jelenlegi szabályozás szerint ezekbe az előző parlamenti választásokon legalább 3 százalékos támogatottságot szerző párt tagot delegálhat, a változtatás szerint a jövőben a választási bizottságok tagjainak csak egy része lenne jogosult arra, hogy tevékenységéért pénzdíjazásban részesüljön.

A választójogi törvény a néhány éve megszüntetett kampánycsend intézményének visszaállításával is számol. Az erre vonatkozó szabályozás részletei még nem teljes mértékben ismertek, a belügyminiszter tájékoztatása szerint azonban az már biztos, hogy a választások napja előtt néhány nappal nem szabad majd nyilvánosságra hozni új közvélemény-kutatási eredményeket, e tekintetben egyelőre a 14, illetve 21 napos határidő merült fel. "A közvélemény-kutató intézeteknek nem szabad a politikai harc részévé válniuk" - indokolta a változtatást Róbert Kalinák.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×