eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A spanyol mozdonyvezető telefonon beszélt és térképet nézegetett

A 79 halottat követelő spanyolországi vonatbaleset pillanatában a mozdonyvezető éppen telefonon beszélt a vasúttársaság egyik alkalmazottjával, s a jelek szerint egy térképet tanulmányozott - hozta nyilvánosságra kedden az ügyben illetékes galíciai bíróság.

A bíróság a vonat adatrögzítő berendezéseinek, azaz "fekete dobozainak" vizsgálata alapján közölte ezeket a részleteket.

A közlemény szerint a július 24-én Santiago de Compostela mellett kisiklott szerelvény a baleset pillanatában 153 kilométer/óra sebességgel haladt, de a tragédia helyszínét megelőző kilométereken még 192 kilométer/óra volt a sebessége.

Néhány perccel a vonat kisiklása előtt a mozdonyvezető hívást kapott szolgálati telefonján, hogy közöljék vele, milyen úton kell El Ferrolba, a célállomásra érkeznie.

"A beszélgetés tartalmából és a háttérzajból arra lehet következtetni, hogy a mozdonyvezető térképet, vagy valamilyen hasonló, papírból készült tárgyat nézegethetett" - közölte még a bíróság.

A mozdonyvezető, az 52 éves Francisco José Garzón Amo ellen vasárnap emeltek vádat "óvatlanságból elkövetett 79 rendbeli emberölés" miatt. A kihallgatás után feltételesen szabadlábra helyezték a mozdonyvezetőt, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem áll fenn a menekülés veszélye.

A meghallgatás alatt a mozdonyvezető, aki hosszú vasutas tapasztalattal rendelkezik, és hatvanszor már megtette ezt az utat, elismerte, hogy a baleset pillanatában figyelmetlen volt, és nem fékezett időben, de nem tudta megmagyarázni, hogy miért.

1944 óta ez volt a legsúlyosabb spanyolországi vonatbaleset: 79 ember halt meg, 66 sérültet még kedden is kórházban ápoltak, tizenötük állapota súlyos volt.

A 218 utast szállító vonat kisiklott, betonfalnak csapódott, több kocsi kigyulladt. A spanyol vasúttársaság szerint a kanyar előtt négy kilométerrel fékezni kellett volna.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×