eur:
393.87
usd:
369.12
bux:
65842.8
2024. április 23. kedd Béla

Elültek a harcok Kairóban, sok a halott

Hírügynökségi jelentések szerint rendkívül súlyos összecsapások helyszíne volt szombat kora reggeltől az egyiptomi főváros. Az áldozatokról ellentmondásos adatok láttak napvilágot, de az bizonyos, hogy a halottak száma legalábbis több tucatra tehető.

A megbuktatott előző államfőt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség szerint a hadsereg támadt rá a volt elnök mellett tüntetőkre. Az iszlamista szervezet délelőtt azt állította, hogy Kairó egyik elővárosában katonák mintegy kétszáz tüntetőt öltek meg és csaknem négyezret megsebesítettek. Az egyiptomi hatóságok - élükön a belügyminisztériummal, valamint az egészségügyi minisztériummal - cáfolták ezt, és mintegy harminc halottról beszéltek.

A belügyminiszter cáfolta azt is, hogy a tüntetők ellen éles lőszert vetetettek volna be. Azt állította, hogy a tüntetésnek törvényes eszközökkel vetettek véget, és a Muzulmán Testvériséget vádolta a katonák provokálásával.

A hírügynökségek utaltak arra: ha a Muzulmán Testvériség adatai megfelelnének a valóságnak, a szombati nap a "legvéresebb" nap Murszi elnök július 3-i megbuktatása óta.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli közleményében sajnálkozásának adott hangot a történtek miatt, és a szemben álló feleket az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel. Ashton ezúttal is utalt az egyiptomi politikai foglyok, köztük a megbuktatott államfő szabadon bocsátásának a szükségességére.

Az egyiptomi hadsereg egyelőre nem foglalt állást a szombati eseményekkel kapcsolatban.

A Muzulmán Testvériség szóvivője szerint "a katonák nem azért lőttek, hogy megsebesítsék, hanem azért, hogy megöljék a tüntetőket". Az áldozatok túlnyomó többségét a fején vagy a mellén érte a lövés, és a hatóságok könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen - állította.

Az egyiptomi katonai hatóságok pénteken rendelték el, hogy az addig is őrizetben tartott Murszit 15 napra helyezzék vizsgálati fogságba. A fő vád szerint Murszi állítólag a Hamász palesztin radikális szervezettel szövetkezve szökött meg 2011-ben egy börtönből, és ennek során köze volt több rab és börtönőr meggyilkolásához, valamint katonák elrablásához. Ezért gyilkossággal is gyanúsítják.

A Muzulmán Testvériség nevetségesnek minősítette a vádakat. Murszi korábban azt állította, hogy 2011-ben ő és a testvériség 33 másik bebörtönzött tagja nem megszökött Vádi-en-Nátrún város fegyházából, hanem a helyi lakosok nyitották ki nekik a börtön kapuit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×