Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Axel Springer eladja németországi lapjai nagy részét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Axel Springer német lapkiadó vállalat eladja németországi regionális napilapjait, női magazinjait és műsorújságait a Funke Mediengruppe lapkiadónak.

A csütörtökön bejelentett megállapodás szerint a Funke Mediengruppe - korábbi nevén WAZ Mediengruppe - 920 millió eurót fizet az összesen kilenc napilapért, magazinért és műsorújságért, valamint két ingyenesen terjesztett újságért.

Az értékesített lapok között van az 1898 óta működő Berliner Morgenpost, az 1948 óta megjelenő Hamburger Abendblatt és az első német műsorújság, az 1946-ban alapított Hörzu.

Az Axel Springer számára a nyereséget termelő lapcsoport értékesítése azt a stratégiai célt szolgálja, hogy a vállalat a nyomtatott sajtóra koncentráló hagyományos lapkiadóból a digitális média vezető németországi szereplőjévé váljon. A cég csak a Bild és a Die Welt lapcsaládot tartja meg.

Az ügylet véglegesítéséhez a német versenyhatóság engedélye is szükséges.

Az értékesített lapok tavaly 512 millió euróval járultak hozzá az Axel Springer bevételéhez, és 95 millió eurót tettek hozzá a konszern nyereségéhez.

A két cég megállapodott arról is, hogy közös vállalatot alapítanak, amely a lapok nyomtatott és digitális kiadásainak marketingjét és forgalmazását végzi majd. Ebben a vállalatban az Axel Springer lesz a többségi tulajdonos.

Az Axel Springer a klasszikus újságírástól és lapkiadástól egyre inkább a digitális tartalomszolgáltatás felé fordul. Az online kiadványok tavaly már a kiadó teljes nyereségének 39 százalékát adták. Elsősorban azok a kiadványok hoznak pénzt, amelyeknek semmi közük az újságíráshoz. Ilyen például a Stepstone.de álláshirdető és az Immonet.de ingatlanhirdető portál.

A német újságírók szövetsége (DJV) tiltakozott a lapok eladása ellen. Közleményükben hangsúlyozták: az ügylet révén az Axel Springer "az egyik legjobb hírű európai lapkiadóból vegyes profilú konszernné változik", és veszélybe kerülhet az újságírók állása. A "WAZ-konszern hírhedt a minőségi újságírás kárára végrehajtott kemény megszorításokról", a Springer-lapok átvétele pedig tovább növeli az adósságállományát - tették hozzá.

Az Axel Springer és a Funke Mediengruppe a magyarországi nyomtatott sajtó jelentős szereplője. Az Axel Springer magyarországi portfóliójában megyei lapok, a Világgazdaság című napilap, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lap, rejtvény- és műsorújság szerepel. A Funke Mediengruppe-hez tartozik a Pannon Lapok Társasága, és a német cég többségi tulajdonrésszel rendelkezik a HVG-ben.