Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Betiltották a kozmetikai szerek használatát Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Afgán vallási vezetők szerint az iszlám elveivel ellentétesek és házasságtöréshez vezethetnek a kozmetikumok, ezért betiltották azok használatát.

A Szabad Európa Rádió híradása szerint az Afganisztán legkonzervatívabb északi részén, Baglán tartományban található Deh-e Sala város vallási vezetői által kibocsátott fatva, azaz vallási rendelet a nők számára megtiltja, hogy férfi kísérete nélkül hagyják el otthonukat, öltözködésükkel kapcsolatban pedig további szigorításokat irányoz elő. Megtiltja számukra a smink használatát, azt állítva, hogy az nem csak iszlámellenes, de ellentétes a házassági hűséggel is.

A rendelet büntetéssel fenyegeti azokat a nőket, akik nem tesznek eleget az új szabályozásnak, és dzsiháddal, azaz szent háborúval fenyeget arra az esetre, ha a hivatalos hatóságok szembehelyezkednek a rendeletben foglaltakkal.

Ezzel összefüggésben a Szabad Európa Rádió idézte a Reuters hírügynökséget, amely szerint Hamid Karzai elnök vallási tanácsadói Kabulban jelezték, hogy a helyi vallási közösség nem kérdőjelezi meg a rendeletet

A 80 ezres lélekszámú bagláni városban sokan nem értenek egyet a rendeletben foglaltakkal. A szabályozások már erőszakos cselekményekhez vezettek. Több, kozmetikai termékeket áruló üzlet tulajdonosa is kikelt a rendelet ellen, július elején pedig a városnak az illatszerboltok bezárása mellett kampányoló polgármesterét állítólag egy feldühödött boltos lőtte agyon.