eur:
394.29
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A Sanader-per újratárgyalását kérik az ügyvédek

A Hypo Bank- és az INA-Mol-ügy újratárgyalást kérik Ivo Sanader védőügyvédei - adta hírül kedden a horvát közszolgálati média.

Az összevont perben háborús nyerészkedéssel, hivatali visszaéléssel, valamint kenőpénz elfogadásával vádolt, tavaly novemberben nem jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnök védőügyvédei azt kérik, hogy a Legfelső Bíróság semmisítse meg az első fokú ítéletet, és rendeljen el új tárgyalást, új bírói tanács előtt.

Beadványukban Sanader védői a korábban kiszabott büntetés enyhítését is kérik.

Az ügyvédek fellebbezésükben azt állítják, hogy a pert a büntetőeljárásra vonatkozó rendelkezések megsértése, a tévesen és hiányosan megállapított tényállás, valamint a kiszabott büntetés miatt újra kell tárgyalni.

Szerintük a bíróság a védelem tanúinak egész sorát elutasította, ugyanakkor fenntartás nélkül hitt a Sanadert szerintük igaztalan tanúskodásokkal terhelő embereknek.

Ivo Sanader mindvégig tagadta bűnösségét.

Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró (2,96 milliárd forint) kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói
jogokat szerezzen az INA horvát olajipari társaság felett.

A Mol visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy irányítási jogokat szerezzen az INA felett. A vállalat szerint az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, sokkal inkább egy horvátországi politikai ügyről van szó.

A volt horvát kormányfő ellen két másik perben is eljárás folyik Zágrábban.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×