eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Változást és kiegyezést sürgetett Bulgáriában Viviane Reding

Változást és kiegyezést sürgetett Bulgáriában Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa hétfőn Szófiában.

A politikai fejlemények világosan mutatják, hogy változásra van szükség - mondta az Európai Bizottság alelnöke, nyilvánvalóan a kormány távozását követelő, hetek óta tartó tömegtüntetésekre utalva. Az Európai Bizottság "bizonyos aggodalommal" figyeli a helyzetet.

Reding kijelentéseiről a szófiai elnöki hivatal számolt be, miután az uniós biztos megbeszélést folytatott Roszen Plevneliev bolgár államfővel.

Bulgáriában több mint egy hónapja tüntetnek a májusi előre hozott választások után hatalomra került kormány ellen. A tiltakozásoknak hétfőn újabb lendületet adott, hogy a kormány felfelé módosította az idei évre várható államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését.

A demonstrálók azt állítják, hogy dúsgazdag oligarchák tartják markukban a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) nevű formáció koalíciós kormányát. Plamen Oresarszki kormányfő mindeddig elzárkózott attól, hogy lemondjon.

A bolgár külügyminiszter bírálta hétfőn a EU több tagállamát amiatt, hogy nagyköveteik támogatják a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések résztvevőit. Krisztian Vigenin Németország és Franciaország diplomáciai képviselőire utalva hangsúlyozta: vannak "bizonyos határok", amelyeket nem szabad átlépni.

Matthias Höpfner német és Philippe Autie francia nagykövet július 8-án közös nyilatkozatot adott ki a bolgár belpolitikai helyzetről, és egyebek között a demonstrálókkal való párbeszédre szólította fel a szófiai vezetést. Hétfőn tiltakozásképp a bolgár kormány 30 híve gyűlt össze a szófiai francia nagykövetség épülete előtt, keddre hasonló megmozdulást terveznek a német képviselet elé is.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×