eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Ma új királya lesz Belgiumnak

Rövid istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt a belga királyi család részvételével a brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula katedrálisban, abból az alkalomból, hogy a 79 éves II. Albert ezen a napon lemond a trónról legidősebb fia, az 53 esztendős Fülöp herceg javára.

Fülöp az eseménysorozat forgatókönyve szerint délben teszi le az uralkodói esküt.

A királyváltást arra a napra időzítették, amely egyben Belgium nemzeti ünnepe is, annak emlékére, hogy az ország első uralkodója, I. Lipót 1831. július 21-én lépett trónra. Ennek megfelelően idén a királyváltáshoz is kapcsolódtak mindazok a hagyományos események, amelyek minden évben július 21-ét övezik Belgiumban. Így szombat este Brüsszelben megtartották a Nemzeti Bált, amelyen megjelent az uralkodócsalád is. II. Albert ünnepi tévébeszédben fordult az ország lakosságához, és ebben az utolsó uralkodói szózatában a szövetségi berendezkedésű belga állam megőrzésének fontosságáról beszélt.

A székesegyházban tartott, André-Joseph Léonard érsek által celebrált Te Deum végén először Beethoven Örömódája hangzott el az Európai Unió himnuszaként, majd ezután a belga állami himnusz.

A székesegyházból harangzúgás közepette távozó királyi családot rajongók üdvrivalgása fogadta. Az idős kora, megromlott egészségi állapota miatt az uralkodástól csaknem két évtized után visszavonuló II. Albert mosolyogva fogott kezet lelkes alattvalóinak tucatjaival.

A leköszönő és a trónra lépő uralkodó egyaránt katonai díszegyenruhát öltött erre a napra. Matild hercegnő, a leendő új királyné krémszínű ruhát és rózsaszínű kalapot választott ruhatárából a királyváltás eseménysorozatára.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×