eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ismét fellángoltak a harcok Aleppóban és környékén

Ismét fellángoltak a harcok Szíria északi nagyvárosában, Aleppóban, amelyért éppen egy éve indítottak támadást a rendszer fegyveres ellenfelei.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet közlése szerint az összecsapások még szombat éjjel kezdődtek a város közelében lévő egyik katonai repülőtérnél, majd hajnalban Aleppó nemzetközi repülőterére és az egyik negyedre is kiterjedtek.

Az aleppói csata egy éve kezdődött a lázadók erős támadásával. Több havi pusztító összecsapások után egyensúlyi helyzet alakult ki, amelyben a két fél övezetekre osztotta a várost. A felkelők fő célpontját a repülőterek jelentik. A nemzetközi repülőtér január óta zárva tart.

A lázadóknak "nem sikerült elérni a céljukat, nem tudták ellenőrzésük alá vonni Szíria kereskedelmi fővárosát" - írta az évforduló alkalmából az el-Vatan című kormánylap.

Aleppó központja a világörökséghez tartozik, de a polgárháború nem kíméli. A régi bazár egy része tavaly szeptemberben leégett, az Omajjádok mecsetének minaretje leomlott, és maga a VIII. században épült templom is súlyos károkat szenvedett.

Damaszkusz környékén is voltak összecsapások vasárnap. Az OSDH igazgatója szerint elesett az elit alakulatok egyikének tartott köztársaság gárda egy tisztje, míg a kormány hírügynöksége azt jelentette, hogy elfogták a szélsőséges iszlamista an-Nuszra front "több terrorista tagját, köztük külföldieket".

Az OSDH összesítése szerint előző nap 109 ember vesztette életét erőszakos cselekményekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×