Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét összetűzések Kairóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kisebb összetűzések voltak hétfő éjjel Kairóban a rendőrség és az elűzött iszlamista elnök hívei között.

Előzőleg a Mohamed Murszi mellett tüntetők és a helyi lakosság között zajlottak le incidensek, mert a helyieket feldühítette, hogy a tiltakozó akció során a Nílus fontos átkelőit is megbénították.

A MENA állami hírügynökség jelentése szerint a kedd hajnalra is áthúzódó összetűzésekben 22-en megsebesültek.

Helyszíni közlések szerint jóval kisebb és helyhez kötöttebb incidensekről volt szó, mint a korábbi zavargások során, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. Az újabb erőszak ugyanakkor fokozza az aggodalmakat a turistacélként is kedvelt ország stabilitását illetően.

Kairóban a Rábia al-Adavíja mecsetnél a július 3-án menesztett Murszi hívei közül több tízezren vonultak fel, de tüntetések voltak a kairói egyetemnél is, míg az ellenzék a Tahrír téren tartott gyülekezőt. Más nagyvárosokban, így Alexandriában és Aszjútban is tartottak tüntetéseket, de még a piramisokról ismert Gízából is jelentettek kis összetűzéseket.

A rendőrség az este folyamán Kairóban könnygázt is bevetett a tüntetők ellen, az egyiptomi fővárosban tartózkodó William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes pedig párbeszédre biztatta a feleket, és kérte, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.