eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Putyin: Snowdent lényegében az USA tartóztatta fel Oroszországban

Az Egyesült Államok lényegében maga tartóztatta fel Edward Snowdent Oroszország területén, aki abban a pillanatban elhagyja Seremetyjevót, amikor arra lehetősége lesz - közölte hétfőn Vlagyimir Putyin a Leningrádi területhez tartozó Gogland-szigeten. Az orosz államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy még nem tisztázódott a helyzet az amerikai informatikus körül.

Putyin az Orosz Földrajzi Társaság meghívásának eleget téve látogatott el a Finn-öbölben lévő szigetre, ahol egy diákoknak szervezett régészeti táborban beszélgetett az egyetemistákkal. Kérdésükre beszélt arról, hogy miként került az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus Oroszországba.

"Meghívó nélkül érkezett a területünkre, nem hozzánk, hanem más országokba repült tranzittal. Ahogy a gépe (Hongkongból) a levegőbe emelkedett, kiderült, hogy amerikai partnereink lényegében blokkolták a további útját" - mondta Putyin.

Hozzátette: az amerikaiak "ijesztették el az összes többi országot, senki sem akarja magához venni, így lényegében ők maguk tartóztatták fel őt a mi területünkön".

"Kaptunk egy ilyen karácsonyi ajándékot" - tréfálkozott az orosz államfő.

Az Egyesült Államokban hazaárulással vádolt 30 éves amerikai férfi sorsát firtató kérdésre Vlagyimir Putyin egyszerűen azt válaszolta:

"Honnan tudjam? Ez az élete, a sorsa" - tette hozzá. Szerinte Edward Snowdennek nem célja, hogy Oroszországban maradjon, állandó lakhelyéül másik országot választ.

"Azt mondtuk neki, hogy meghatározott viszonyban állunk az Egyesült Államokkal. Nem akarjuk, hogy ön a tevékenységével ártson az USA-val meglévő kapcsolatainknak. Nemet mondott. Maguk nevetnek, pedig én komolyan beszélek. Azt mondta, hogy folytatni akarom a tevékenységemet, küzdeni akarok az emberi jogokért, mert úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok megsért egyes nemzetközi jogi normákat, beavatkozik a magánéletbe, és az a célom, hogy harcoljak ez ellen. Azt mondtuk, hogy: tessék, de csak nélkülünk, nekünk van mi ellen küzdenünk" - mondta Vlagyimir Putyin.

A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet - közölték hétfőn az orosz bevándorlási hatóságnál.

Edward Snowden múlt pénteken találkozott a repülőtéren orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel, és bejelentette, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×