Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A horvát ügyészség továbbra is ki akarja hallgatni a Mol vezetőjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb kéréssel fordult az illetékes magyar hatóságokhoz a horvát ügyészség, hogy kihallgathassa a Mol elnök-vezérigazgatóját, mivel megalapozottnak tartja a gyanút, hogy Hernádi Zsolt kenőpénzügyben érintett.

A Mol folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy kenőpénzt fizetett volna bárkinek is azért, hogy az INA horvát olajtársaságban megszerezze az irányítói jogokat.

A korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) csütörtökön a honlapján adott hírt arról, hogy Horvátország július 1-jei európai uniós csatlakozása új feltételeket teremtett ahhoz, hogy biztosítsák a gyanúsított megjelenését a vizsgálati eljárásban, tekintettel a tagországok között a büntetőügyekben megvalósuló igazságügyi együttműködésre. Így nemzetközi jogsegély keretében kérést küldtek az illetékes magyar szervekhez, hogy nyújtsanak át első kihallgatásra szóló idézést a gyanúsítottnak. Az USKOK hozzáfűzte, hogy a választól függően fog majd dönteni arról, milyen további eljárást kövessen az európai elfogatóparancs esetleges kiadásával kapcsolatban. Az USKOK közölte azt is, hogy július 4-én döntött arról, folytatja a tavaly decemberben leállított nyomozást Hernádi Zsolt ellen.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA felett, a veszteséges gázüzletág kivételével. Ivan Turudic bíró az ítélet indoklásában egyebek között azt állította, hogy a horvát kormány és a Mol által kötött megállapodások károsak Horvátország szempontjából.

A Mol Nyrt. visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A magyar olajipari cég a zágrábi ítéletre reagálva közölte: "Nem tisztünk minősíteni az első fokú döntést, Horvátország legnagyobb befektetőjeként tiszteletben kell tartanunk a Horvát Köztársaság független igazságügyi testületének döntését. Mindazonáltal úgy gondoljuk, az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, hanem sokkal inkább egy horvátországi politikai ügyről van szó." A magyar társaság úgy vélte, nem lehet úgy elítélni valakit, hogy sem indíték, sem bűncselekmény, sem bizonyíték nincs. A Mol az elsőfokú ítéletet előzetes döntéshozatalnak tekinti, s emlékeztetett arra, hogy minden alkalommal határozottan visszautasította a Mol elleni vádakat. Ezt teszik most is és ugyanígy cselekszenek a jövőben is - írta a cég akkor.