eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elrendelték a Muzulmán Testvériség több vezetőjének letartóztatását

Az egyiptomi főügyészi hivatal elrendelte szerdán a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával.

A hivatal szerint ezt a köztársasági gárda székhelye előtti hétfői incidens elindításával valósították meg - jelentette a MENA állami hírügynökség. Az összecsapásban 55-en haltak meg.

A szóban forgó vezetők Mohamed Badíe és a helyettese, Mahmúd Ezzat, valamint a mozgalom alapította pártnak, az Igazságosság és Szabadság Pártjának két vezetője, Eszám al-Erján és Mohamed el-Beltagi. Az ITAR-TASZSZ szerint letartóztatási parancsot adtak ki Szafuat Higazi hitszónok ellen is, aki szoros kapcsolatot ápol az iszlamistákkal. Mindannyiukat azzal vádolják, hogy ők szervezték, illetve provokálták ki a támadást az elnöki gárda székhelye ellen.

A Muzulmán Testvériség a MENA jelentésére reagálva közölte, hogy szerda délig egyetlen vezetőjét sem tartóztatták le. Szóvivőjük telefonon azt mondta, a bejelentés a hatóságok egy kísérlete arra, hogy feloszlassák azt a több ezer fős virrasztó tömeget a Rabaa Adaveja mecsetnél, amely követeli, hogy helyezzék vissza hivatalába Mohamed Murszi megbuktatott államfőt. Több olyan mozgalmi vezető, akinek letartóztatását állítólagosan elrendelték, a virrasztók között van - állította a szóvivő, Dzsihád el-Haddad.

A letartóztatási parancs kiadásával egy időben elrendelték 446 olyan embernek a feltételes szabadlábra helyezését, akiket a gárda székhelyénél történt eseményekkel összefüggésben vettek őrizetbe. Kétszázhatan továbbra is őrizetben vannak - jelentette az ITAR-TASZSZ.

Szemtanúk számos vallomása és videofelvételek - köztük a hadsereg helikoptereiről készült felvételek - arról tanúskodnak, hogy az elnöki gárda székhelyénél folytatott összecsapás egy előre jól megtervezett akció része volt, s az események során közvetlenül katonákra lőttek a szomszédos épületeket tetejéről. Emellett azért, hogy a hadsereget az iszlamisták megölésével lehessen vádolni, az iszlamisták nem ritkán saját harcosaikat is lelőtték - írta az orosz hírügynökség.

A legnyilvánvalóbb bizonyítékokká halott gyerekekről készült fényképek váltak, akiket az iszlamisták állítása szerint a katonák öltek meg a gárda főhadiszállásánál végrehajtott támadásuk során - állította az ITAR-TASZSZ. Ezek alapján azzal vádolták meg a hatóságokat, hogy a hadsereg gyerekeket gyilkol. Hamar kiderült azonban, hogy a fényképek a szíriai polgárháborúban készültek még télen, amiről a gyerekek meleg ruházata tanúskodik. Az internetes közösségi oldalak felhasználói között azonnal felmerült a kérdés, mit kerestek ott gyerekek a hajnali órán - írta a hírügynökség.

Az Amnesty International (AI) szerint az egyiptomi hatóságok aránytalanul erőszakosan léptek fel hétfőn az elnöki gárda székhelye előtt a tüntetők ellen, s a nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az akciót egy szerdai közleményében. "Még ha egyes tüntetők erőszakosan léptek is föl, a hadsereg reakciója eltúlzott volt, s annak következtében sokan meghaltak vagy megsebesültek. Még ha a hadsereg azt állítja is, hogy a tüntetők támadtak rájuk, és egyetlen gyerek vagy nő sem sebesült meg, az első információkból teljesen más helyzet rajzolódik ki" - írta Hasziba Hadzs Szahrávi, az AI regionális vezetője.

"Együtt vannak egy katasztrófa elemei, ha a hadsereg nem ad szigorú parancsokat az erő alkalmazására vonatkozóan" - szögezte le az AI tisztségviselője, aki azt állítja, hogy az ügyben több kórházban és halottasházban vizsgálatot végzett. "Sok áldozat a fejét vagy a felsőtestét ért lövések sebeibe halt bele" - írta közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×