eur:
393.76
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Bolívia választ követel

Bolívia tájékoztatást követelt hétfőn Franciaország, Portugália, Spanyolország és Olaszország kormányától arra vonatkozóan, hogy miért tagadták meg a légtérhasználati engedélyt a múlt héten az Evo Morales elnököt Moszkvából hazaszállító repülőgéptől.

Az elnöki gép a múlt hét közepén kénytelen volt megszakítani útját Bécsben, miután a négy ország nem adta meg az átrepülési engedélyt. Bár hivatalosan egyik fővárosban sem közölték, sejteni lehetett: a döntés azért született, mert a szóban forgó országok olyan információkkal rendelkeztek, hogy a repülőgép fedélzetén tartózkodik Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtésről információkat kiszivárogtató és ezért kémkedéssel vádolt informatikus.

Bolívia hétfőn kérte az említett országok nagyköveteit: sürgősen adjanak felvilágosítást arra vonatkozóan, kormányaik miért gondolták azt, hogy Snowden a repülőgépen van. "Egyszerűen csak arra kérjük az egyes kormányokat, tisztázzák, honnan származott az az információ, hogy Edward Snowden a gép fedélzetén tartózkodik" - fogalmazott Amanda Davila, Bolívia tájékoztatási minisztere, hozzátéve: Bolívia tudni szeretné, hogy ki terjesztette ezt a "hazugságot".

La Paz már korábban az Egyesült Államokat vádolta az átrepülési engedélyt megtagadó négy ország befolyásolásával. A miniszter ezzel kapcsolatban most úgy vélekedett: az Egyesült Államok tudta, hogy Snowden nincs a gépen, egyszerűen csak zaklatni akarta Morales elnököt, aki azóta menedékjogot ajánlott fel az amerikai informatikusnak.

Ezzel összefüggésben Amanda Davila nemzetközi jogi és emberi jogi szakértőket idézve "egy elnök, egy nemzet, egy nép elleni állami terrorizmusról" beszélt.

A 30 esztendős Snowden feltételezések szerint immár több mint két hete a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójában tartózkodik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×