Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kanadai vonatbaleset - három áldozatot találtak meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Québec kanadai tartományban vasárnap még mindig égett két vagon abból az elszabadult szerelvényből, amely előző nap kisiklott és felrobbant Lac-Mégantic kisvárosban. Eddig három áldozat holttestét találták meg, de félő, hogy sokkal többen vannak.

Az öt mozdonyból és 72 vagonból álló szerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Egy-egy tartálykocsiban 30 ezer gallon, mintegy 113 ezer liter olaj volt. A Montreal, Maine and Atlantic vasúttársaság, a vonal tulajdonosa szerint a vonatvezető éjszakára leállította, biztosította a szerelvényt és távozott.

Egyelőre nem tudni, hogy mitől szabadultak el a vagonok, amelyek a tóparti, hatezer lakosú kisváros központjában helyi idő szerint szombaton, éjfél után egy órával kisiklottak, és négy vagon tüzet fogott, majd felrobbant. A lángok több száz láb (többször 30 méter) magasra csaptak fel a szemtanúk szerint.

A tűzzel azóta is küzd 150 tűzoltó. A jelentés időpontjában két vagon még égett, ötöt pedig folyamatosan hűtöttek a robbanásveszély miatt a tóból vett vízzel.

A város lakosai által összeállított, nem hivatalos lista szerint mintegy 40 ember hollétéről nem tudnak. A gigantikus robbanás több tucat épületet megsemmisített a városközpontban, köztük egy a fiatalok által kedvelt bárt. Kétezer lakost kitelepítettek.

Lac-Mégantic Montrealtól 255 kilométerre keletre fekszik, lakosai többségükben francia ajkúak. Észak-Amerikában egyre több olajat szállítanak vasúton, mert az olajvezetékek telítettek. Legutóbb június végén Calgaryban, egy áradás miatt megrongálódott híd összecsuklott egy ilyen szerelvény alatt, de a vagonok rajta maradtak, és a tartalmuk nem szabadult ki.