eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kanadai vonatbaleset - három áldozatot találtak meg

Québec kanadai tartományban vasárnap még mindig égett két vagon abból az elszabadult szerelvényből, amely előző nap kisiklott és felrobbant Lac-Mégantic kisvárosban. Eddig három áldozat holttestét találták meg, de félő, hogy sokkal többen vannak.

Az öt mozdonyból és 72 vagonból álló szerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Egy-egy tartálykocsiban 30 ezer gallon, mintegy 113 ezer liter olaj volt. A Montreal, Maine and Atlantic vasúttársaság, a vonal tulajdonosa szerint a vonatvezető éjszakára leállította, biztosította a szerelvényt és távozott.

Egyelőre nem tudni, hogy mitől szabadultak el a vagonok, amelyek a tóparti, hatezer lakosú kisváros központjában helyi idő szerint szombaton, éjfél után egy órával kisiklottak, és négy vagon tüzet fogott, majd felrobbant. A lángok több száz láb (többször 30 méter) magasra csaptak fel a szemtanúk szerint.

A tűzzel azóta is küzd 150 tűzoltó. A jelentés időpontjában két vagon még égett, ötöt pedig folyamatosan hűtöttek a robbanásveszély miatt a tóból vett vízzel.

A város lakosai által összeállított, nem hivatalos lista szerint mintegy 40 ember hollétéről nem tudnak. A gigantikus robbanás több tucat épületet megsemmisített a városközpontban, köztük egy a fiatalok által kedvelt bárt. Kétezer lakost kitelepítettek.

Lac-Mégantic Montrealtól 255 kilométerre keletre fekszik, lakosai többségükben francia ajkúak. Észak-Amerikában egyre több olajat szállítanak vasúton, mert az olajvezetékek telítettek. Legutóbb június végén Calgaryban, egy áradás miatt megrongálódott híd összecsuklott egy ilyen szerelvény alatt, de a vagonok rajta maradtak, és a tartalmuk nem szabadult ki.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×