eur:
394.67
usd:
370.9
bux:
66431.02
2024. április 16. kedd Csongor

Titkos adatgyűjtés - Bécsben kényszerült leszállásra a bolíviai elnök repülőgépe

Bécsben kényszerült leszállásra szerda hajnalban a bolíviai elnök Moszkvából hazafelé tartó repülőgépe, miután Franciaország és Portugália megtagadta az átrepülési engedélyt. A bolíviai külügyminiszter szerint Párizs és Lisszabon azzal a gyanúval tagadta meg a légtér-használati engedélyt, hogy az Evo Morales elnököt szállító gép fedélzetén tartózkodik Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus.

A La Pazban nyilatkozó külügyminiszter cáfolta ezt, hazugságnak nevezve a szóban forgó értesüléseket. Hasonlóan nyilatkozott a bolíviai rádiónak az osztrák fővárosból az elnököt kísérő védelmi miniszter is. A francia és a portugál hatóságok állítólag "technikai okokra" hivatkoztak az átrepülési engedély megtagadásakor.

Kora reggeli információk szerint Franciaország megadta az átrepülési engedélyt az elnöki gépnek, hasonló portugál lépésről egyelőre nem érkezett hír.

Evo Morales bolíviai elnök nem sokkal korábban Moszkvában kijelentette: Bolívia megfontolná Snowden esetleges menedékkérelmét. Az államfő a földgázexportőr országok találkozóján vett részt az orosz fővárosban.

A ZIB 24 osztrák televízió éjjel azt jelentette, hogy Snowden a gépen tartózkodik. Az osztrák külügyminiszter szóvivője ugyanakkor hajnalban azt nyilatkozta, hogy Snowden nem volt a gépen. Michael Spindelegger szóvivője elmondta, hogy Evo Morales elnök és hat munkatársa elhagyta a gépet, és egy bécsi szállodában töltik az éjszakát.

Az eset kapcsán élesen bírálta Franciaországot és Portugáliát a venezuelai kormány. Elias Jaua külügyminiszter nyilatkozatában annak a nézetének adott hangot, hogy Párizs és Lisszabon az átrepülési engedély megtagadásával megsértette azt az immunitást, amely minden államfőt megillet.

Nicolas Maduro venezuelai elnök - aki Evo Morales bolíviai államfővel együtt Moszkvában tartózkodott - korábban védelmébe vette Snowdent, azt hangoztatva, hogy valami nagyon fontosat tett az emberiség megvédése érdekében, ezért megérdemli, hogy megvédje a világ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×