Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nukleáris védettségi konferencia Bécsben Martonyi János elnökletével

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tagállamok közötti jobb együttműködést szeretnék elérni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ötnapos bécsi tanácskozásán, amelyet Martonyi János külügyminiszter vezetésével Magyarország elnököl. Az atomenergia békés célú felhasználását ellenőrző, 159 tagállammal rendelkező szervezetnek évente több mint száz lopást és más jogosulatlan hozzáférési lehetőséget jelentenek.

Martonyi János külügyminiszter elnöklésével nemzetközi konferencia kezdődött a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség keretében a nukleáris anyagok és létesítmények védettségéről az osztrák fővárosban.

A konferencia kapcsán Magyarország bécsi ENSZ nagykövete az InfoRádiónak elmondta: a nukleáris terrorizmus fenyegetettsége továbbra is valós, így a konferencia három célja közül a legfontosabb a politikai: az, hogy miniszteri szinten a tagállamok kifejezhessék elképzeléseiket erről a kérdésről.

Csuday Balázs hozzátette, a második cél a szakmai: az ügynökség 2014-17-es időszakra vonatkozó nukleáris biztonsági tervéhez a tagállamok észrevételt fűzzenek. A harmadik szervezeti cél: az ügynökség központi szerepének megerősítése.

A bécsi értekezleten először foglalkoznak a nemzetközi szervezet keretei között miniszteri szinten a nukleáris anyagok és létesítmények fizikai védelmével, beleértve az ellenük irányuló terrorista cselekmények kockázatának csökkentését is. A NAÜ több mint harminc tagállama képviselteti magát tárcavezetői vagy miniszterhelyettesi szinten, köztük az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Svájc és India. Összesen 120 országból több mint ezerkétszázan vesznek részt az ötnapos értekezleten.

Hanganyag: Németh Zoltán