eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt Radu Vasile volt román miniszterelnök

Szerdán hajnalban elhunyt életének 71. évében Radu Vasile volt román miniszterelnök.

Az erdélyi Nagyszebenben született, történész végzettségű politikus vastagbélrákban szenvedett, 2010-ben műtéten esett át.

Radu Vasile az 1996 és 2000 között kormányzó jobbközép Romániai Demokratikus Konvenció (CDR) és Emil Constantinescu államfő mandátumának ideje alatt töltötte be a miniszterelnöki tisztséget 1998 áprilisa és 1999 decembere között.

Kormányfői mandátuma idején Romániában éles társadalmi konfliktusok robbantak ki. A Zsil-völgyi bányászok 1999 januárjában tüntetni akartak Bukarestben több bánya bezárása ellen. A hatósági tiltás ellenére mintegy 15 ezer munkás elindult a román főváros fele, útközben többször összecsaptak a karhatalmi erőkkel. A zavargások - amelyek nyomán szükségállapotot is kihirdettek Romániában - mintegy két hétig tartottak, a felbőszült bányásztömeg azt követően csillapodott le, hogy Radu Vasile személyesen találkozott a vájárok vezetőivel, és megállapodást kötött velük.

Traian Basescu román államfő szerdán méltatta a volt miniszterelnök szerepét, aki - mint mondta - olyan nehéz időszakban volt kormányfő, amikor az országot a fizetésképtelenség veszélye fenyegette.

Radu Vasile a Keresztény-demokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) tagja volt 1990 és 1999 között. Ezt követően a Demokrata Pártba (PD) lépett be, amelynek listáján szenátori mandátumot nyert 2000-ben. 2004 után visszavonult a közéletből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×