eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla

Így fogadták a piacok az új olasz kormányt

Kedvezően fogadták a piacok az új olasz kormányt, miután megalakulásával megszűnt a részvényárfolyamokat lenyomó, két hónapja tartó belpolitikai bizonytalanság. Mindamellett elemzők rámutattak: a gazdasági helyzeten még bőségesen van javítanivaló, az örömteli tény csupán az, hogy a kormány egyáltalán megalakult.

Az FTSE MIB vezető tőzsdemutató - megelőzve a főbb európai indexeket - 1,8 százalékkal erősödött hétfőn a délelőtti órákban, magával húzva a többi fontosabb mutatót is. A tízéves lejáratú államkötvények hozama 0,09 százalékponttal esett, 3,975 százalékkal, ami a legalacsonyabb 2010 november óta.

Az olasz részvények alulteljesítettek eddig az idén, a MIB mindössze 1,8 százalékkal erősödött egy év alatt, miközben a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 5,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A Moody's hitelminősítő már szombaton megerősítette Olaszország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek "Baa2" szintű, gyenge befektetési ajánlásúnak számító besorolását, de jelentősen rontotta az olasz gazdaság teljesítményére adott előrejelzését, és főleg emiatt fenntartotta az olasz adósosztályzat negatív kilátását. Az olasz gazdaság várható teljesítményével kapcsolatban a többi nagy hitelminősítő is igen borúlátó.

Enrico Letta kormányfő nagykoalícióval akarja kivezetni Olaszországot a válságból. Itáliát 1947 óta vezeti először baloldali és jobboldali erők, a balközép Demokrata Párt (PD) és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) koalíciója, kiegészülve Mario Monti eddigi miniszterelnök kis centrumpártjával. A 46 éves új miniszterelnök 21 fős kormányának korátlaga feltűnően alacsony, 53 év.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×