eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ezt ígéri az olasz miniszterelnök

Munkahelyteremtést, gazdasági fejlődést és Európa-párti politikát hirdetett meg Enrico Letta olasz miniszterelnök a képviselőházban hétfőn elmondott programbeszédében, amellyel bizalmat kért egy napja felesküdött kormányának.

Úgy fogalmazott, hogy Európa és Itália rendkívüli pillanatot él meg, az olasz politika és kormány "utolsó lehetőséget" kapott. A Góliáttal nagy bátran szembeszálló Dávidhoz hasonlította kormányát.

Kijelentette, hogy az olasz gazdaság helyzete továbbra is súlyos, "a költségvetésnek rendben kell lennie, de növekedés és nemzeti összefogás nélkül Itália elveszik". Igazmondó, komoly és hihető gazdaságpolitikát ígért, az első intézkedések között az adóteher csökkentését jelölve meg. Bejelentette, hogy kormánya az első ingatlanra felfüggeszti a Monti-kormány által tavaly bevezetett ingatlanadót (melyet az olaszoknak júniusban kellett volna befizetni) és nem emeli meg az általános forgalmi adót sem. Adókedvezményt ígért a fiatalokat határozatlan időre szerződtető vállalatoknak és állami minimálbér bevezetését a válságban nehézségbe került gyermekes családoknak. Azt mondta, ha a fiatalok jövője bizonytalan marad, Itáliában nem fognak gyerekek születni.

Célként jelölte meg a politika hitelének visszaszerzését. Bejelentette, hogy kormánya minisztereinek nem lehet többszörös fizetése, le kell mondaniuk képviselői juttatásukról.

Alkotmányos reformokat ígért a megyék eltörlése, a parlament létszámának csökkentése és a választási törvény módosítása érdekében.

Letta 18 hónapot adott kormányának a reformok végrehajtására azzal a kitétellel, hogy "eredmények hiányában levonja majd a következtetést".

Letta kijelentette, hogy "Európai Unió legitimitása pont akkor került veszélybe, amikor polgárainak a legnagyobb szüksége volt rá". Hozzátette, hogy Európa csak akkor tud kilábalni a válságból, ha "megnyitja magát". "Máskülönben mindannyian vesztesek leszünk, Európa északi és déli részén is" - tette hozzá. Letta az Európai Egyesült Államok megalakulását szorgalmazta arra emlékeztetve, hogy az EU 2012-ben Nobel-békedíjat kapott. Itáliának és Európának közös a sorsa, "éppen Európa nélkül korlátoznánk Olaszország szuverenitását" - hangoztatta.

Bejelentette, ha bizalmat kap, a héten Brüsszelbe, Berlinbe, Párizsba utazik, hogy hangsúlyozza: "kormánya európai és Európa-párti".

Letta programja a parlamenti pártok főbb kampányígéreteit tartalmazta. Beszélt a tehetséges, de szegény fiatalok felkarolásáról, a nők elleni erőszak megfékezéséről, a kritikus börtönhelyzet megoldásáról is. A vasárnap történt lövöldözés kapcsán köszönetet mondott a fegyveres erőknek és a rendőrségnek, az Indiában fogva tartott olasz tengerészgyalogosok hazahozatalát ígérte. Szavait állva tapsolták meg a balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és a centrum képviselői. Nem tapsolt az ellenzékbe vonult M5S, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) és az Északi Liga törvényhozói.

A képviselőházban este, a szenátusban kedden lesz a bizalmi szavazás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×