eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkezdődött Izlandon a parlamenti választás

Izlandon szombat délelőtt megkezdődtek a parlamenti választások, amelyek az előrejelzések szerint a 2009 óta hatalmon lévő baloldali koalíció vereségét hozzák.

Az előzetes felmérések szerint a parlamenti többséget ezúttal az ország európai uniós csatlakozási folyamatának leállítását ígérő két párt, a jobboldali Függetlenségi Párt és az agrárérdekek védelmében fellépő centrista Haladó Párt szerezheti meg.

Az Atlanti-óceán északi részén található, 320 ezer lakosú szigetországnak mindenképpen új vezetője lesz - bárhogy alakuljon is a választási eredmény -, mivel az eddigi szociáldemokrata miniszterelnök, a 70 éves Jóhanna Sigurdardóttir életkorára hivatkozva bejelentette visszavonulását.

A kormányfői poszt megszerzésére Bjarni Benediktsson, a Függetlenségi Párt 43 éves konzervatív vezetője és a 38 éves Sigmundur David Gunnlaugsson, a Haladó Párt liberális vezetője esélyes.

Leendő utódjára Sigurdardóttir a bankrendszer 2008-as összeomlása ellenére viszonylag jó állapotban lévő gazdaságot hagy, az országban ugyanakkor nagy az elégedetlenség a súlyos költségvetési megszorítások és a háztartások általános eladósodottsága miatt.

A 63 tagú izlandi parlament, az Althing mandátumaiért 15 párt több mint ezer képviselőjelöltje indul, összesen hat választókörzetben.

Az utolsó szavazóhelyiségek este 10 órakor zárnak be. A választások végeredményét várhatóan vasárnap kora reggel jelentik be.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×