Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kukában landol az ehető élelmiszer

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pazarlóak a brit emberek, nagy mennyiségben dobnak szemétbe még ehető élelmiszereket - fakadt ki egy londoni államtitkár.

Miközben a brit családok egyre többet panaszkodnak a magas megélhetési költségekre, hatalmas mennyiségű ehető és jó minőségű élelmiszert dobnak a szemétbe - mondta Richard Benyon, a brit Környezetvédelmi Minisztérium élelmiszer- és vidékügyi államtitkára. A politikus a statisztikára hivatkozva azt mondta, havonta családonként átlagosan 50 font értékű egészséges élelmiszer kerül a kukákba, pusztán azért, mert sokan nem tudják, hogy például a zöldségeket és a gyümölcsöket a hűtőben tartva hosszabb ideig lehet tárolni, mint a spájzban.

Ahelyett, hogy a maradékot kidobnák, egyék meg, és jobban figyeljenek oda az élelmiszerek címkéjén szereplő tárolási instrukciókra - mondja az államtitkár.

A tisztviselői dorgálását is közlő The Telegraph egy internetes kisfilmmel próbál segíteni az elveszett háziasszonyoknak. "Bevásárlás előtt gondoljuk át, mire van szükségünk, és nézzünk be a hűtőbe, miből nem kell újabb adagot vennünk" - magyarázza Emma Marsh aktivista.

Az államtitkár az étkezési tanácsokra azért érezte elérkezettnek az időt, mert a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint tovább drágultak az élelmiszerek Nagy-Britanniában. A múlt év tavaszához képest 3,7 százalékkal adják többért az alapanyagokat, ráadásul van olyan portéka, történetesen a burgonya, aminek 50 százalékkal ment fel az ára 2005 óta. A gazdasági válság hatására pedig egyre többeknek okoz gondot a mindennapi betevő megvásárlása Nagy-Britanniában is.