eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla

Csalással vádolják a "bombakereső" forgalmazóját

Közvetve akár több száz ember haláláért is felelős lehet az a brit üzletember, aki használhatatlan bomba-detektorokat adott el Iraknak és más országoknak. A milliárdos vállalkozó egyenként 20 dollárt érő dobozokat árul akár 40 ezerért, de azokkal nem lehetett felfedezni semmit.

James McCormicknak sokan hittek, illetve akik nem hittek, azokat lefizette. Az általa árult robbanó- és egyéb anyag detektor egy műanyag pisztolyra hasonlít, belőle a tranzisztoros rádiókról ismert antenna lóg ki. Mint kiderült, egy golflabda kereső ihlette. A detektorhoz egy az eszköz bonyolultságát sugalmazó kemény táska és kiegészítők is tartoztak.

Az 57 éves üzletember azt állította, hogy az ADE (Fejlett Felfedező Eszköz) fantázianevű készülék a robbanóanyagtól kezdve a kábítószeren és drágaköveken át akár az elefántcsontig bármit ki tudott mutatni - 1000 méter távolságból.

A szerkezethez hamis mágneskártyák is tartoztak, amelyeket úgymond az egyes anyagok felderítésére programoztak be.

Az eszközön található antenna semmihez sem volt csatlakoztatva és nem volt rajta felfedezhető energiaforrás sem. A detektort több tudományos szakértő is tesztelte és állapította meg róla, hogy semmire sem használható. Irakban egy robbanóanyaggal megrakott teherautó 23 ellenőrzőponton hajtott át és McCormick "varázseszköze" nem tudta kiszűrni azt.

McCormickot a héten találta csalás vádjában bűnösnek egy londoni bíróság. A vád szerint azért tudott milliókat csinálni a látványos áldetektorból, mert több millió dollár kenőpénzzel szerzett csinált magának üzletet Irakban és máshol.

Annyira komolyan vette a szélhámosságot, hogy egyszer még Bagdadba is elutazott, ahol belügyi illetékesek jelenlétében tartott sajtótájékoztatót az eszközről. Mint később kiderült, lefizette a bemutatóban közreműködő Dzsihad al-Dzsabiri tábornokot, a bagdadi belügyminisztérium robbanóanyagügyi osztályának vezetőjét, akit korrupció miatt börtönbe zártak.

Irak mellett Pakisztán, Libanon, Mexikó és Thaiföld is vásárolt az ál-detektorból és brit illetékesek figyelmeztettek: sok országban még használják azt.

"Ellenőrzőpontoknál használják, az emberek azt hiszik, hogy védelmet nyújt" - mondta az angliai Avon és Somerset rendőri hatóságának egyik tisztje.

A brit kormány számára azért kínos az ügy, mert a kabinet által támogatott ipari vásárokon is bemutatták az ál-eszközt. McCormickot végül egy belső informátor buktatta le, miután Irakban szolgáló katonák is kétségeiket fejezték ki a detektorral kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×