eur:
393.82
usd:
368.23
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Peking az amerikai emberi jogi gyakorlatot bírálja

Komoly emberi jogi problémák vannak az Egyesült Államokban, amely ismét a világ bírájaként tüntette fel magát e területen, anélkül, hogy egy szóval is megemlékezett volna a maga helyzetéről - fogalmaz a kínai kormány által kiadott emberi jogi jelentés.

Peking 1998-ban jelentette meg először a maga "emberi jogi jelentését", kizárólag az Egyesült Államokra vonatkozóan. A lépés válasz az amerikai külügyminisztérium 190 ország emberi jogi gyakorlatát évente elemző dokumentumára.

A kínai irat nyílt, leginkább az Egyesült Államokban publikált adatokra, hozzáférhető információkra hivatkozva bírálja az amerikai helyzetet.

A terjedelmes dokumentum 2012-re szólóan külön fejezetben foglalkozik az amerikai polgároknak a korábbinál szorosabb megfigyelésével, a lőfegyverekkel elkövetett erőszakos bűncselekmények szaporodásával, a politikát és a választásokat befolyásoló pénz szerepének növekedésével, a szegénységgel és a jövedelmekben megmutatkozó növekvő különbségekkel, valamint a külföldi országokban elkövetett amerikai jogsértésekkel.

A kínai jelentés kitér a nők sérelmére elkövetett bűncselekményekre, a rasszista és vallási alapú megkülönböztetésekre, a gyermekek jogainak megsértésére, a bűncselekményekkel gyanúsítottakkal szembeni és a fegyintézetekben előforduló erőszakra.

Peking Washington szemére veti azt is, hogy nem csatlakozott egy sor - szám szerint négy - emberi jogokkal foglalkozó ENSZ-egyezményéhez, vagy nem ratifikálta azokat.

Az amerikai fővárosban pénteken nyilvánosságra hozott jelentés például amiatt bírálja Pekinget, mert állítása szerint Kínában folytatódtak a politikai aktivisták és jogvédők elleni fellépések, továbbra is jellemző a másként gondolkodók, illetve családtagjaik, támogatóik elhallgattatása, véleménynyilvánításuk és gyülekezésük korlátozása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×