eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Nem adjuk meg magunkat!" - tüntetés a szerb-koszovói megállapodás ellen

Mintegy tízezer szerb tüntetett hétfőn az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában az Európai Unió közvetítésével tető alá hozott szerb-koszovói megállapodás ellen.

"Koszovó Szerbia szíve", "Nem Pristinára, nem a brüsszeli megállapodásra", "Nem adjuk meg magunkat!" - hirdették a szerb nemzeti zászlót lengető tiltakozók tábláira írt szlogenek. A tüntetők hazaárulónak nevezték Ivica Dacic szerb miniszterelnököt, aki kézjegyével ellátta pénteken a Belgrád és Pristina viszonyát, illetve a szerbek lakta Észak-Koszovó jogi helyzetét rendező brüsszeli egyezményt. A tiltakozók követelték, hogy helyezzék hatályon kívül a szerződést, és népszavazáson kérdezzék meg az embereket Szerbiában arról, hogy elfogadják-e a megállapodást. Világossá tették, hogy az észak-koszovóiak nem fogják engedni a brüsszeli egyezmény végrehajtását, mivel az "a hamis koszovói állam uralmának" elfogadását jelentené.

A demonstráció résztvevői közölték: "itt az idő létrehozni az észak-koszovói autonóm tartomány parlamentjét". Krstimir Pantic, a szerb kormány koszovói irodájának igazgatóhelyettese azt mondta, hogy három út áll az észak-koszovói szerbek előtt: "az egyik út Pristina irányába mutat, a másik Belgrád felé, a harmadik út pedig a szerb települések parlamentjének megalakítása. A harmadik út a bizonytalanságba vezet, kockázatos, mégis ez az egyetlen lehetőség".

A kora délutáni tüntetés idejére Kosovska Mitrovicában bezártak a boltok, az éttermek és a kávézók.

Belgrád belvárosában is több mint kétezren tiltakoztak a szerb-koszovói megállapodás ellen. A szerb vezetők lemondását és a szerződés semmissé nyilvánítását követelték.

A szerbiai ortodox egyház ugyancsak elítélte az egyezményt. Irinej pátriárka szerint "Szerbia megadta magát", hogy megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az unióval. Az egyházfő arra biztatta a koszovói szerbeket, hogy "ne ismerjenek el semmiféle rájuk kényszerített, igazságtalan rendelkezést, és Koszovót mindörökké tekintsék a hazájuknak".

Az albán többségű Koszovóban 120 ezer szerb él, közülük 40 ezren az északi, Szerbiával határos területeken. Belgrádhoz hasonlóan az észak-koszovói szerbek sem ismerték el soha Pristina 2008-as függetlenné válását, és Koszovót továbbra is a szerb nemzet és vallás bölcsőjének tekintik.

A brüsszeli egyezmény szövegét még nem hozták nyilvánosságra, de a kiszivárgott hírek szerint a szerződés értelmében Észak-Koszovó saját rendőrséggel és igazságszolgáltatással rendelkezne majd pristinai fennhatóság alatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×