eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Miről tárgyalt Andor László Victor Pontával?

Az uniós támogatások hatékonyabb felhasználását szorgalmazta Andor László hétfőn Bukarestben, ahol Victor Ponta miniszterelnökkel és a román kormány több tagjával folytatott megbeszélést.

Az Európai Bizottság foglalkoztatási kérdésekben illetékes tagja arról tanácskozott bukaresti vendéglátóival, hogyan segíthetik az uniós projektek a munkaerő-foglalkoztatás helyzetének javítását és a társadalmi kirekesztés kezelését Romániában, különös tekintettel a roma közösségek gondjaira.

"Romániában nem elég gyors és nem elég hatékony az uniós források felhasználása. Bár az új kormány hozott néhány intézkedést, ami a kohéziós alapok lehívását gyorsíthatja, továbbra sem hárult el az a valós veszély, hogy a határidő lejárta miatt Románia forrásokat veszít. Ez hatalmas elszalasztott lehetőség lenne Románia szociális problémáinak kezelése szempontjából" - mondta az EU-biztos, miután Mariana Campeanu munkaügyi és Eugen Teodorovici európai forrásokért felelős miniszterrel találkozott.

Hozzátette: Románia a rendelkezésre álló európai alapok nagyon kis hányadát, alig 15 százalékát tudta csak felhasználni 2007-es uniós csatlakozása óta.

A magyar uniós biztos és a román miniszterelnök külön kitértek a roma integráció ügyére is. Andor László hangsúlyozta, a felkészülést a következő uniós költségvetési ciklusra azért is érdemes már most megkezdeni, mert a Szociális Alap forrásai nagy lehetőséget jelentenek egyebek között a romák munkaerő-piaci integrációjának segítésére, óvodák létesítésére és fejlesztésére, valamint a korai iskolaelhagyást megelőző programok támogatására.

"A szociális beruházások azonban csak akkor járhatnak tartós, hosszú távú eredménnyel, ha az uniós támogatás mellé kellő nemzeti és helyi szintű erőfeszítések is társulnak" - emelte ki a magyar biztos.

Romániai látogatását Andor László kedden Kolozsváron folytatja, ahol az uniós pénzek felhasználásának önkormányzati szintű feladatairól egyeztet Emil Boc polgármesterrel, és előadást tart Európa szociális kihívásairól a Babes-Bolyai Egyetem hallgatóinak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×