Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz biztonsági szolgálatok megfigyelték Tamerlan Carnajevet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bostoni merénylet egyik gyanúsítottja, Tamerlan Carnajev többször is felhívta magára a dagesztáni biztonsági szolgálatok figyelmét - mondta a kaukázusi köztársaság biztonsági szolgálatának egyik illetékese.

"Tamerlan Carnajev öt hónapot és tizenhárom napot tartózkodott itt" - mondta a nevének elhallgatását kérő, a terrorellenes hatóságokhoz közel álló illetékes.

Ezalatt az idő alatt legalább négyszer volt megfigyelés célpontja. A biztonsági szolgálatok "megfigyeltek egy másik fiatalembert is, akit azzal gyanúsítottak, hogy titkos iszlamista körökkel áll kapcsolatban, és akit Tamerlan társaságában láttak. Ezután a fiatalember kikerült a rendvédelmi erők látómezejéből, és Tamerlant sem láttuk többé" - mondta az illetékes, aki szerint a megfigyelés során semmi olyat nem tapasztaltak, aminek alapján indokolt lett volna őrizetbe venni vagy vádat emelni ellene.

Carnajev 2011 végén utazott Dagesztánba, ahol korábban élt, és 2012 júniusában hagyta el Oroszországot.

A Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) heves bírálatok érték, amikor pénteken közölte, hogy "egy meg nem nevezett külföldi kormány" (az orosz hatóságok) 2012-ben arra kérték, hogy ellenőrizze Carnajevet, mert "olyan információt kaptak, hogy a radikális iszlám híve, buzgó vallásos, és drámai változáson ment át 2010-ben".

Miután nem bukkantak kompromittáló részletekre, az amerikai szövetségi rendőrség csökkentette az éberséget.

A pénteken lelőtt 26 éves Tamerlan Carnajevet és 19 éves öccsét gyanúsítják a múlt héten Bostonban három ember halálát és közel 180 sebesülését okozó merénylet elkövetésével. Dzsohart hajtóvadászat után fogták el pénteken a bostoni agglomerációban, őt súlyos állapotban kórházban ápolják.

A legnagyobb kaukázusi iszlamista csoport, a Kaukázusi Emírség helyi szárnya a hét végén tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez.