eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

40 százalékkal növelt rendőri jelenlét a londoni maratonin

Az eredetileg tervezett létszámnál 40 százalékkal több rendőr ügyel a vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonságára - jelentette be szombaton a Scotland Yard illetékes főtisztje.

A minden áprilisban megrendezett londoni maratoni Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sporteseménye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztrációs adatok alapján 36 ezren állnak rajthoz, köztük olyan hírességek, mint Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok futója. A díjakat Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája adja majd át.

A Greenwich és a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - között kijelölt útvonal mentén várhatóan félmilliós nézőközönség sorakozik fel. A szervezők azt már közvetlenül a bostoni maratonin elkövetett robbantásos merénylet után bejelentették, hogy a vasárnapi londoni versenyt nem törlik.

Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a verseny biztonsági előkészületeinek irányítója ugyanakkor szombaton a BBC-nek elmondta, hogy 40 százalékkal megnövelik a kivezényelt rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy az eredeti tervekhez képest "néhány százzal több" rendőr lesz London utcáin a verseny idején, és egyes járőröket robbanószerek érzékelésére kiképzett rendőrkutyák kísérnek.

A Scotland Yard magas rangú rendőrtisztje hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések csak a lakosság megnyugtatására szolgálnak, mert egyébként nincs semmi jele olyan fenyegetettségnek, amely bármilyen módon kapcsolódna a bostoni merénylethez.

Julia Pendry szerint a hatóságok kifejezetten biztatják a londoniakat, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a vasárnapi versenyre, és mindenki vihet magával táskákat, hátizsákot és egyéb kényelmi felszerelést, csak az a kérés, hogy senki semmilyen csomagot ne hagyjon őrizetlenül.

A Scotland Yard főfelügyelője kijelentette, hogy nincs változás London terrorkészültségi szintjében. A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben; ennek hivatalos meghatározása szerint "jelentős" a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének valamely nemzetközi terrorszervezet részéről. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű fenyegetettségi szint szerepel, a "súlyos" és a "kritikus".

A londoni maratoni szervezői a héten bejelentették, hogy a versenyzők fekete szalagot viselnek majd, és a start előtt 30 másodperces csenddel emlékeznek meg a bostoni versenyen elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×