eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel: Vége a hitelből finanszírozott jólétnek

Jó irányba indultak el az euróövezet dél-európai államai, de az övezet valamennyi tagjának erősítenie kell a versenyképességét, mert nem lehet hitelből finanszírozni a jólétet - mondta Angela Merkel német kancellár egy pénteki interjúban.

Az európaiak világossá tették a nemzetközi befektetők előtt, hogy kitartanak az euró mellett, ami stabilizálta a közös fizetőeszközt az utóbbi hónapokban. Ezzel az eredménnyel azonban nem szabad megelégedni, mert "az a fontos, hogy Európa megerősödve kerüljön ki a válságból" - emelte ki Angela Merkel a Bild című lapnak adott interjúban. Olyan Európára van szükség, amely a jövőben is biztosítani tudja polgárainak a jólétet, ehhez pedig az euróövezeti országoknak javítaniuk kell a versenyképességüket - hangsúlyozta.

A válsággal küzdő dél-európai országok mind elindították a fenntartható pályára vezető reformokat, amelyek ugyan fájdalmas megszorításokat követelnek, de be kell látni, hogy "hosszabb távon minden ország csak abból élhet meg, amit fáradságos munkával megszerez magának", és tudásul kell venni, hogy "vége a hitelből finanszírozott jólétnek" - mondta Angela Merkel.

Arra a kérdésre, hogy Németország példakép, vagy akár "vezető nemzet" lehet-e Európában, azt mondta: hazáját olyan országnak tekinti, amelyen "jól látszik, hogy a reformok hatásosak", hiszen alig tíz éve korántsem példaképként tartották számon, hanem "Európa beteg emberének" nevezték.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×