Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cseh származású a robbanással sújtott texasi West lakosságának többsége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Cseh gyökerekkel rendelkezik a tragikus műtrágyagyári robbanással sújtott Texas állambeli West lakosságának mintegy 70 százaléka, ezért Petr Gandalovic, Csehország washingtoni nagykövete csütörtökön a helyszínre érkezett, hogy felmérje, milyen segítségre lenne szüksége a helyi cseh gyökerű közösségnek.

"West mintegy 2700 lakosának több mint 70 százaléka cseh gyökerekkel rendelkezik. Elődeik a 19. században, tehát még az Osztrák-Magyar Monarchia idején vándoroltak ki Amerikába" - mondta újságíróknak Karel Srol, cseh külügyminisztériumi szóvivő pénteken Prágában. Az idősebb generáció több tagja ma is beszél csehül, a fiatalabbak cseh nyelvtudása csak hézagos. Általános azonban, hogy a Westben és környékén élő csehek, illetve leszármazottaik mindig rendszeresen ellátogatnak őseik szülőföldjére, Csehországba és Morvaországba.

Amerikai cseh forrásokra hivatkozva a prágai sajtó azt írja, hogy a robbanás után a gyár területén a beavatkozás közben elhunyt tűzoltók között is vannak csehek, akárcsak a sérültek között is.

West a 19. század második felében vált virágzó településsé, amikor áthaladt rajta a Missouri és Texas államokat összekötő vasútvonal. A 19. és a 20. század fordulóján a városkában cseh nyelvű iskola, templom, kulturális egyesület, orvosi rendelő, műhely működött, s a helyi vendéglőkben többnyire csehül folyt a szó.

Bár a cseh nyelv mára már kiveszett a helyi közéletből, a cseh nyomok továbbra is jól láthatóak. A két helyi szálloda neve - Czech Inn, illetve Czech Best Western - önmagáért beszél. A város egyik nagy benzinkútja a Zatopek Oil nevet viseli, emlékeztetve az olimpiai bajnok cseh atlétára.

A lakosság körében rendkívül népszerűek a Czech Stop pékség termékei, főleg a jellegzetes cseh kalácsok. Nyilván nem véletlen, hogy a regionális sajtóban Westet "a kalácsok fővárosának" nevezik.

Évtizedek óta 30-40 ezer embert vonz a városba az őszi Westfest gasztronómiai fesztivál, amelynek bejáratánál a látogatót nemcsak cseh és morva népviseletbe öltözött lányok, hanem a hagyományos: Vítame Vás (Üdvözöljük Önöket) cseh nyelvű felirat is várja. Két éve Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter is felkereste a fesztivált.

"Ez egy kis cseh városka. A helyiek vállalják cseh gyökereiket. Kötelességünk, hogy ne csak részvétünket nyilvánítsuk ki, de bármiféle szükséges segítséget is megadjunk" - mondta a cseh nagykövet a közszolgálati cseh televíziónak azt követően, hogy megérkezett a városba.