Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csecsen terstvérpár robbantott Bostonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csecsen származású testvérek azok a gyanúsítottak, akik a bostoni maratonon elkövetett robbantások feltételezett elkövetői - adta hírül a NBC News és a CNN. Egyiküket lelőtték, a másik után a városban hajtóvadászat folyik. Leállították a tömegközlekedést és a taxiforgalmat is Bostonban.

Az AP hírügynökség szerint az egyikük a 19 éves Dzsohar Carnajev, aki a Massachusetts állambeli Cambridge lakója, hírek szerint őt még üldözik a hatóságok. A másik gyanúsítottat elfogták, a kórházban meghalt. Köztük testvéri viszonyt nem említ az AP, csak azt, hogy egy Csecsenföldhöz közeli orosz régióból származnak, és legalább egy éve élnek az Egyesült Államokban.

Az ABC televízió a bostoni hatóságoktól származó értesülések alapján azt közölte, hogy a két gyanúsított már legalább két éve élt teljesen legálisan az Egyesült Államokban. Az ABC sem említette, hogy testvérekről lenne szó, és azt sem, hogy csecsenekről.

A csecsenföldi kormány leszögezte, hogy a bostoni merénylettel gyanúsított csecsen származású testvérpárnak semmi köze az észak-kaukázusi köztársasághoz.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Ramzan Kadirov csecsen vezető szóvivője elmondta, hogy a Carnajev család sok évvel ezelőtt Dagesztánba, majd Kazahsztánba költözött, ahonnan hosszú tartózkodás után az Egyesült Államokba emigrált.

A szóvivő hangsúlyozta: a testvérpár - Dzsohar és Tamerlan Carnajev - felnőttkorában, amikor gyaníthatóan "rossz útra tért", már nem élt Csecsenföldön.

Hajtóvadászat

Korábban üldözés után őrizetbe vett az amerikai rendőrség egy gyanúsítottat a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban, egy másik után még kutatnak - közölte pénteken a The Boston Globe című lap. Az elfogott férfi később a kórházban belehalt súlyos sebeibe.

Az őrizetbe vett gyanúsított Boston peremvárosában, Watertownban került rendőrkézre - közölte egy tisztségviselő. A hatóságok körülzártak egy húsz háztömbnyi területet, és a rendőrség különleges erői keresik a másik gyanúsítottat - írja a The Boston Globe.

Edward Davis bostoni rendőrfőnök megerősítette a gyanúsított halálát és a másik gyanúsított további üldözését. Az utóbbi "fel van fegyverezve és veszélyes" - figyelmeztetett Twitter-oldalán a rendőri vezető. A rendőrség arra kérte Watertown lakóit, hogy ne nyissanak ajtót senkinek, és "maradjanak távol az ablakoktól", amíg folyik a hajsza a másik személy után.

A bostoni maratonon elkövetett robbantások két feltételezett elkövetőjét gyanúsítják a műszaki egyetemnél, a Massachusetts Institute of Technologynál (MIT) történt rendőrgyilkossággal is egy államügyész szerint. Mint utalt rá, két férfi helyi idő szerint csütörtök éjjel lelőtt egy rendőrt az egyetemnél, majd fegyverrel fenyegetőzve elrabolt egy autót. A sofőrt később sértetlenül elengedték.

A gyanúsítottak az elrabolt gépkocsiból robbanószereket dobáltak az őket Watertownba, Boston egyik külső kerületébe követő rendőrök felé. Tűzharc alakult ki, az egyik gyanúsított súlyosan megsebesült, majd őrizetbe vétele után a kórházban meghalt, míg a társa még menekül - közölték a hatóságok.

A rendőrség később új fotót tett közzé a még üldözött férfiről, aki a korábbi képeken fehér sapkát viselt. Az új képen szürke csuklyás pólóban látható, a kapucni a fejére húzva.

A hatóságok elrendelték minden tömegközlekedési eszköz leállítását a bostoni régióban, számos iskola is zárva tart. A város nyugati részének és hat közeli településnek a lakóit is felszólították, hogy maradjanak otthon. A rendőrség azt ígérte, hogy házról házra járva kutatja fel a gyanúsítottat, az amerikai hírközlés egy része "embervadászatnak" nevezi a nagyszabású akciót.