eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Mint egy atombomba" - nagy erejű robbanás egy texasi műtrágyagyárban

Nagy erejű robbanás történt helyi idő szerint szerda éjszaka egy texasi műtrágyagyárban; a hatóságok szerint több tucat, egyes vélemények szerint feltehetően több száz sérültje van a detonációnak, de halottakról egyelőre nem tudnak. A CBS és egy helyi televízió is hatvan halottról beszél.

A Dallastól mintegy 130 kilométerre délre fekvő West nevű kisváros műtrágyagyártó üzemében akkor történt a robbanás, amikor tűzoltók egy kisebb tüzet próbáltak eloltani a gyár területén.

A robbanás után felcsapó lángok átterjedtek a környékbeli épületre. A lökéshullám következtében több tucat épületben keletkeztek károk. Romba dőlt egy idősotthon, feltehetően emberek rekedtek benne. Szemtanúk szerint a robbanás olyan nagy erejű volt, hogy a gyártól 25 kilométerre is érezni lehetett.

Egy helyi televízió beszámolója szerint legalább hatvan halott ja van a robbanásnak.A tévéállomás a mentőszolgálatokra hivatkozott. A CNN amerikai hírtelevízió két halottról tud. Más források egyelőre nem adtak hírt halálos áldozatról.

Tommy Muska polgármester egy atombomba pusztításához hasonlította a robbanás erejét. Elmondta, a detonáció hatvan-nyolcvan épületet súlyosan megrongált, köztük egy idősek otthonát, egy iskolát és több lakóházat. A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a gyártól három háztömbnyire minden elpusztult.

A környéket kiürítették. A hatóságok szerint mérgező anyagok lehetnek a levegőben, és attól is tartottak, hogy a műtrágyagyár területén, ahol még órákkal a robbanás után is tűz volt, felrobban egy még ép tartály. A város környéken sok helyen megszűnt az áramszolgáltatás.

Tárgyak szálltak mindenütt

"Tűzgolyóról", "az egész Föld rázkódásáról", "mennydörgésről" számoltak be azok, akik átélték az amerikai West település műtrágyagyárában szerdán bekövetkezett robbanást.

Egy 58 éves nő az AP-nek nyilatkozva telefonon elmondta: West városnak éppen az ellenkező végében volt, amikor a műtrágyagyár környékéről füstöt látott fölszállni. Autójával odament, hogy megnézze, mi ég, de amikor kiszállt, két fiú kiabálva rohant felé. A fiúk közölték, hogy a hatóságok felszólították őket: azonnal hagyják el a környéket, mert a gyár fel fog robbanni. A nő ezután visszaült a kocsiba, és elhajtott, de csak egy házzal jutott arrébb, amikor a robbanás bekövetkezett.

"Olyan volt, mint egy tornádó. Tárgyak szálltak mindenütt a levegőben, valami betörte a szélvédőmet. Olyan volt, mintha az egész Föld rázkódna" - mondta. A férje hatalmas tűzgömböt látott, amely úgy emelkedett a magasba, mint egy gomba alakú felhő.

Egy férfi, aki Westtől 72 kilométerre északra, Waxahachie településen lakik, a KWTX tévének elmesélte, hogy ő és felesége is hallotta a robbanást, amely olyan volt, mint egy mennydörgés. A Westtől 20 kilométerre lévő Bynumban egy nő arról számolt be, hogy a család éppen a kertben tartózkodott, amikor több robbanást hallottak. "Olyan volt, mintha három bomba robbant volna egymás után a közelben" - mondta.

A franciaországi Toulouse-ban 2001-ben volt robbanás egy műtrágyagyárban. Akkor 31-en haltak meg, a sérültek száma pedig meghaladta a kétezret.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×