eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Venezuelai elnökválasztás - Chávez kijelölt utódja győzött

Nicolás Maduro, a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez kijelölt utódja nyerte a vasárnapi elnökválasztást a dél-amerikai országban - közölte a választási bizottság.

A hivatalos eredmény szerint a korábbi szakszervezeti vezető Maduro kapta a szavazatok 50,66 százalékát. Fiatal ellenfele, Henrique Capriles, Miranda állam kormányzója 49 százalékot szerzett.

Ez a vártnál jóval szorosabb eredmény. A közvélemény-kutatások azt mutatták, Maduro 55-45 arányban vezet, igaz, előnye folyamatosan csökkent az elnökválasztás közeledtével. A részvételi arány 79 százalék volt, vagyis bő 14,5 millió szavazatot adtak le, és Maduro 235 ezer vokssal szerzett többet ellenfelénél.

Az ellenzék tehát hiába növelte támogatottságát, az októberi - Chávez által megnyert - elnökválasztás után ezúttal sem sikerült leváltania a "chávizmust". Az 50 éves Maduro kijelentette, Venezuelában folytatódik a Chávez által elindított "bolivari forradalom" és a szocializmus építése.

Az eredmény ugyanakkor jól tükrözi, hogy mennyire megosztott a venezuelai társadalom. A frissen megválasztott elnök nyugalomra szólított föl, és közölte: az ellenzéki követeléseknek eleget téve fölkéri a választási bizottságot, hogy ismételje meg a szavazatszámlálást.

Az új elnök mandátuma 2019-ig szól. Fél éven belül azért kellett ismét elnökválasztást tartani Venezuelában, mert március 5-én rákban elhunyt Hugo Chávez, aki 14 éven át irányította a kőolajban gazdag országot.

Pattanásig feszült a helyzet Venezuelában

Pattanásig feszült a légkör Venezuelában a vasárnapi előre hozott elnökválasztás után: több választókörzetben rendbontások voltak, Caracasban leállt az internet-szolgáltatás, miközben az eredmények közzétételére váró riválisok - Nicolás Maduro ügyvivő elnök és Henrique Capriles ellenzéki jelölt - súlyos vádakkal illették egymást.Venezuelában helyi idő szerint este hat órakor zártak be a szavazóhelyiségek, de erre az időre sokan nem tudták leadni voksukat, és több helyen rendbontások voltak. Egy órával az urnák zárása után a választási bizottság elnöke a tévé élő adásában jelentette be, hogy véget értek a választások, és meg kell várni az eredményeket. A választások biztonságáért felelős illetékes nyugalomra intette a venezuelaiakat.

Nem sokkal később leállt az internet-szolgáltatás a fővárosban, Caracasban. Jorge Arreaza alelnök később twitteres üzenetében arról tájékoztatott, hogy az internet működött, csak a hatóságoknak szembe kellett szállniuk a külföldről érkező hackertámadásokkal. Mint kiderült, számítógépes kalózok feltörték Nicolás Maduro mikroblogját, kampánystábjának vezetői pedig arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne higgyenek annak, amit ott olvasnak. Jorge Rodriguez, Maduro kampánystábjának vezetője az ellenzék elkeseredett akciójának nevezte a hackertámadást.

Miután az internet helyreállt, az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles közölte, hogy a hatóságok meg akarják hamisítani a választási eredményeket. "Arra figyelmeztetjük az országot és az egész világot, hogy meg akarják változtatni a nép kinyilvánított akaratát" - írta twitteres üzenetében Capriles, mellőzve a részleteket.

Kormányilletékesek felelőtlennek nevezték az ellenzéki jelölt vádaskodását, szerintük Capriles olajat önt a tűzre az ilyesfajta megnyilvánulásaival. Jorge Rodriguez felhívta a figyelmet arra, hogy az "antichávisták" már napok óta a választási csalás abszurd képzetét próbálják elhinteni a polgárok között, miközben a venezuelai választási rendszer megbízhatóságát és átláthatóságét elismeri az egész világ. Rodriguez nyugalomra szólított, és arra figyelmeztette a polgárokat, hogy az ellenzék meg akarja ingatni az országot, ezért minden eszközzel meg kell védeniük a választás majdani eredményét.

Venezuelában valamivel több mint egy hónappal Hugo Chávez államfő halála után tartották meg az elnökválasztást. Az alig 40 éves, fiatal kora ellenére komoly politikai karriert befutott Henrique Capriles fél éven belül másodjára szállt ringbe Venezuela elnöki székéért, és célja, hogy felszámolja a 14 éve tartó chávizmus fenntarthatatlan elemeit. A tavaly októberben tartott elnökválasztáson is ő volt az ellenzék jelöltje Chávezzel szemben, s akkor 55:44 százalékos arányban veszítette el a választást. A mostani választás igazi esélyese azonban Nicolás Maduro, aki elődje örökségét változatlan formában kívánja megőrizni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×